Erişilebilirlik

ABD'den Yahudi Yerleşimlerine Kısıtlı Destek


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki büyük Yahudi yerleşim birimlerini boşaltmama planına Washington’un verdiği desteği yineledi.

Bakan, bununla birlikte, Batı Şeira’daki Maale Adumin yerleşim birimine binlerce yeni ev yapılmasına karşı çıktı. Bakan, Kudüs yakınlarındaki bu yerleşim biriminin genişletilmesinin, barışı tehdit edeceğini söyledi ve bu planın Amerikan politikalarına ters düştüğünü söyledi.

Filistinliler, Maale Adumin yerleşim biriminin genişletilmesine, gelecekte başkent yapmayı planladıkları Doğu Kudüs’e geçişlerini engelleyeceği gerekçesiyle, karşı çıkıyor.

Filistin lideri Mahmut Abbas, bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’daki büyük yerleşim birimlerini yıkmama kararının, kabul edilemeyeceğini söyledi. Abbas, nihai görüşmelerde bu konunun ele alınmasının mümkün olmadığını da belirtti.

Öte yandan Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden çekilme sürecine devam eden İsrail, Kalkilya’dan çekilme planlarını bir süreliğine erteledi. İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, buna gerekçe olarak, daha önce Filistin yönetimine bırakılan Eriha ve Tulkerim kentlerinde, militanlara karşı yeterli önlem alınmamasını gerekçe gösterdi.

Bu arada İsrail, Temmuz ayında Gazze’deki yerleşim birimlerini yıkma planına bir adım daha yaklaştı.

XS
SM
MD
LG