Erişilebilirlik

Kırgızistan'daki Türkler Dönüyor


Dışişleri Bakanlığı tarafından Kırgızistan’a gönderilen ikinci tahliye uçağı da bu sabah saatlerinde Ankara’ya geldi.

Esenboğa havaalanına inen uçakta Celalabad ve Oş şehirlerinde bulunan Türk öğrenci, akademisyen ve ailelerinden oluşan 123 kişilik bir grup Türkiye’ye döndü. Önceki gün Bişkek’e gönderilen ilk uçakla ise, 119 Türk vatandaşının tahliyesi yapılmıştı.

Ankara, Kırgızistan’daki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir açıklamada, ülkenin bir an önce demokratik bir yapıya kavuşmasını dilediklerini söylerken, ülkeye giden Dışişleri Bakanlığı heyeti de görüşmelerine devam ediyor.

Kırgızistan’da Askar Akayev’in devrilmesine neden olan ayaklanma ve ardından yaşanan gelişmeler bugün toplanan Bakanlar Kurulu’nda da ele alınıyor. Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan kurulda, ülkedeki Türklerin durumu ve karşılaşılan zararın tazmini için neler yapılabileceği tartışılıyor. Ülkedeki yağma olaylarından Türk vatandaşlarının zararının yaklaşık 20 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

AB ve Gümlük Birliği Ek Protokolü de Bakanlar Kurulu'nda

Toplanan Bakanlar Kurulu’nda ele alınan bir başka konu ise, Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın ek protokolü.

Haftasonu, Avrupa Birliği’nin gümrük birliği’ni Rum Kesimi’ni de kapsayacak şekilde genişletecek ek protokolün, imza sürecini başlatacak mektubu Ankara’ya gönderdiği yönünde çıkan haberleri Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yalanlamış ve mektubun Ankara’ya ulaşmadığını söylemişti.

Bakan Gül haftasonu yaptığı açıklamada, mektubun bu hafta içinde gelmesini beklediklerini de ifade etmişti.

XS
SM
MD
LG