Lübnan başbakanı Ömer Karami, görevi iade etme kararını erteledi. Ömer Karami, istifasını cumhurbaşkanına sunmadan önce ulusal birlik hükümeti kurma konusunda son bir kez siyasi müttefiklerine danışmak istediğini söyledi.
Muhalefet ise Başbakanı, danışma bahanesiyle Mayıs ayındaki seçimleri geciktirmeye çalışmakla suçladı. Lübnan anayasasına göre, hükümet kurulmadan seçimin yapılamayacağını öngörüyor. Karami, eski başbakanlardan Refik Hariri’nin öldürülmesini izleyen Suriye karşıtı gösterilerin ardından, Şubat ayında, istifa etmiş, bundan iki hafta sonra da yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.
Bu arada dün, Beyrut’taki Amerikan Büyükelçiliğinin dışında gösteri düzenleyen üç bin kişi, Amerika’dan Lübnan’ın iç politikasına müdahale etmemesini istedi. Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, Lübnan’daki Suriye askerlerinin, Mayıs ayında yapılacak meclis seçimlerinden önce tamamen çekileceğini bildirdi. Şara, bu taahhüdünü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a gönderdiği bir mektupta dile getirdi. Suriye ve Lübnanlı askeri yetkililerden oluşan bir komisyonun, çekilme takvimini belirlemek üzere önümüzdeki hafta toplanması bekleniyor.
Bu arada Güvenlik Konseyi, eski başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesi olayını soruşturmak için uluslar arası bir komisyon kurulması konusunda Amerika ile Fransa’nın sunduğu öneriyi görüşüyor.