Erişilebilirlik

'Reformlardan Ödün Vermeyin'


Irak’a dün sürpriz bir ziyaret yapan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yeni Irak hükümetinin demokratik reformlardan ödün vermemesi gerektiğini belirtti.

Rumsfeld demokrasiye geçişin gecikmemesini ve yüksek kademedeki görevlere ehil kişilerin getirilmesini istedi. Rumsfeld, Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başbakan İbrahim el-Caferi’yle görüştü.

Amerikalı bakan kuzey Irak’a da giderek, Irak’ın kurtarılmasındaki rolleri için, Kürt liderlere teşekkür etti. Talabani ve Caferi ise, yolsuzlukla mücadele edeceklerini; ve biran önce anayasal hükümetin kurulması için çalışacaklarını söylediler.

Bazı Amerikalı yetkililer, Iraklı gruplar arasındaki siyasi çekişmenin, direnişin kırılmasını zorlaştırdığını öne sürüyor. Rumsfeld, Iraklı liderlerle yaptığı görüşmelerden sonra, Amerikalı komutanlarla buluştu.

Öte yandan, Musul’da bir amerikan konvoyunu hedef alan saldırıda 5 sivil öldü, dördü yaralandı. Bundan kısa bir süre sonra bir otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucu beş kişi daha hayatını kaybetti. Suriye sınırındaki bir baskında ise, Amerikan kuvvetlerinin öldürdüğü isyancıların kesin sayısı açıklanmadı. Irak hükümeti, isyancıların saldırılarını örgütlediği ve finanse ettiği öne sürülen üst düzeyde bir eski Baas Partisi yetkilisinin yakalandığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG