Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Sezer Suriye'de


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Suriye’ye gitti. Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşecek olan Sezer’in ziyareti, Suriye'ye yönelik önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yapılması nedeniyle yakından takip ediliyor.

Suriye’ye hareketinden önce bu sabah Esenboğa havaalanında gezisiyle ilgili açıklama yapan Sezer, Türkiye-Suriye ilişkilerini daha ileri boyuta götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Merhum Devlet Başkanı Hafız Esad’ın cenaze törenine katılmak için 13 Haziran 2000 tarihinde Şam’a günübirlik bir ziyaret yaptığını hatırlatan Sezer, şimdi de Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın 13 Ocak 2004’te Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarete karşılık verdiğini bildirdi.

Ziyaretinde Türkiye-Suriye ilişkilerini tüm boyutlarıyla ele alacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı,” bunların daha ileriye götürülmesi için atılabilecek adımlar üzerinde durmayı, ayrıca her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konulara ilişkin yaklaşımlarımızı dile getirmeyi öngörüyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sezer, Suriye'ye yönelik önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yaptığı bu ziyaret sırasında, Şam'da sadece 24 saat kalacak. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Başbakanı Naci Otri ile görüşecek olan Sezer, ziyareti sırasında Esad ile ortak basın açıklaması da yapacak.

Terörizme verdiği destek ve Lübnan’da eski başbakan Refik Hariri suikastına karışmakla suçlanan Suriye’ye, başta Amerika olmak üzere çok sayıda ülke cephe almış durumda. Sezer’in ziyaretinde Beşar Esad’a, Suriye’nin 30 Nisan tarihine kadar Lübnan’dan askerlerini tamamen çekme kararının Türkiye tarafından olumlu karşılandığını belirtmesi de bekleniyor.

Görüşmelerde ayrıca Ortadoğu’daki gelişmeler ve Irak konusunun da değerlendirileceği belirtiliyor. Türkiye ve Suriye özellikle Irak’taki gelişmelerle ilgili ortak kaygılara sahip.

Sezer’in Suriye ziyaretinin kesinleşmesinin ardından, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın, “Türkiye’nin Suriye’ye karşı oluşan uluslararası cephenin içinde yeralacağını umduklarını” söylemesi Ankara’da, “Amerika Sezer’in Suriye gezisine karşı” yorumlarına neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Sezer de, Edelman'ın üstü kapalı olarak eleştirdiği geziye yönelik değerlendirmelere, "Suriye'ye gideceğim elbette" yanıtını vermişti.

Cumhurbaşkanı geçtiğimiz hafta Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmadaysa, Suriye'ye, bölgedeki gerilimi azaltması için uluslararası toplumun beklentileri doğrultusunda telkinlerde bulunacağını söylemişti.

Türkiye, Birleşmiş Milletler’in Suriye’nin Lübnan’dan askerlerini çekme konusundaki kararına destek verdiğini Mart ayında Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamayla bildirmişti. Avrupa Birliği’nin ve Amerika’nın Sezer’in ziyareti sırasında kamuoyu önünde “Lübnan’dan askerlerinizi çekin” mesajını vermesini bekledikleri belirtilmiş, ancak Türkiye’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması kaygısıyla bu mesajı kamuoyu önünde vermek istemediği bildirilmişti.

Türkiye'nin bir başka endişesi ise Suriye'nin askerlerini çekmesiyle Lübnan'da bir karışıklığın başlaması. Önemli gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk gelen Cumhurbaşkanı Sezer'in Şam'a yaptığı ziyaret büyük önem taşıyor ve yakından takip ediliyor.

XS
SM
MD
LG