Erişilebilirlik

Erdoğan: Sorumluluğumuzun Farkındayız


İsrail’i ziyaret etmekte olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ariel Sharon’la, ikili ilişkileri güçlendirmeyi ve aralarında bir kırmızı telefon hattı kurmayı kararlaştırdı.

Kudüs’te dün düzenlenen görüşmede ikili ilişkiler İsrail-Filistin barış süreci ve diğer bölgesel konular ele alındı. Sharon, Gazze’den çekilmeden sonra Türkiye’nin Filistinlilere enerji tesisi ile konut inşa çalışmalarına yardım etmesini önerdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti İsrail’de büyük bir coşkuyla karşılandı. Hükümet Sözcüsü Mark Regev İsrail radyosunda şöyle konuştu:

“Biz bu ziyareti, bir çok ülke için önemli bir işaret sayıyoruz. Bu, Yahudi devletiyle Müslüman ülkelerin dostane ve işbirliği içinde yaşamasına hiçbir engelin olmadığını gösteren bir ziyarettir.”

Erdoğan’ın ziyareti İsrail’le son aylarda bozulan ilişkileri düzeltilmeyi hedefliyor. İsrail’in Hamas Lideri Şeyh Yasin’i bir suikast sonucu öldürmesinin ardından Başbakan Erdoğan, İsrail’i devlet terörü yapmakla suçlamış ve iki ülke arasında son yıllarda iyi giden ilişkiler gerginleşmişti. Erdoğan, İsrail’e varışının hemen ardından, Ortadoğu’da barış ve güvenliğe Türkiye’nin verdiği öneme değindi.

Erdoğan’ın bu sözlerine karşılık İsrail başbakanı da, ziyaretin Ortadoğu’daki havaya olumlu katkıda bulunacağını belirtti. Daha sonra Başbakan, Kudüs’te Avrupa’daki Yahudilerin İkinci Dünya Savaşı’nda uğradığı soykırım kurbanlarına adanan mozoleye çelenk koydu ve ardından Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’la bir araya geldi. Erdoğan, Moşe Katsav’la 40 dakika süren görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, siyasi, ekonomik, bölgesel ve uluslararası pek çok konuyu ele aldıklarını söyledi. Başbakan “Ortadoğu barışı için Türkiye olarak yapacağımız çok şey var. Bunun mesuliyeti içindeyiz” görüşünü de dile getirdi.

Başbakan bugün Filistin’e geçerek, Ramallah’ta Filistin Başbakanı Mahmut Abbas’la görüşecek. Başbakan Erdoğan, İsrail’e büyük bir işadamı heyetiyle gitti. İki ülke liderlerinin bazı anlaşmalara imza atması bekleniyor. İsrail aynı zamanda Türkiye’deki F-4 savaş uçaklarının modernizasyonunu da üstlenecek.

XS
SM
MD
LG