Erişilebilirlik

Fransa'dan Anayasaya 'Hayır'


Fransa’da dün Avrupa Birliği anayasası referanduma sunuldu. Katılım oranının rekor düzeyde olduğu seçim sonrası ilk tahminler, seçmenlerin yüzde 55'inin 'Hayır' oyu verdiği yönünde.

Son kamuoyu yoklamalarından alınan bu sonuçların doğru çıkması, Avrupa Birliği'ne ciddi bir darbe anlamına geliyor. Çünkü birlik içinde bürokrasinin hafifletilmesini öngören bu anayasanın yürürlüğe girmesi, 25 üyenin tamamının kabulüne bağlıydı.

Fransa'dan hemen sonra 1 Haziran'da Hollanda'nın da anayasa için referanduma gitmesi bekleniyor ve orada da kamuoyu yoklamaları, anayasa muhaliflerinin önde gittiğini gösteriyor.

Referandum öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, anayasaya hayır diyenlerin oranının, evet diyenlere göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.

Anayasayı destekleyenler, bu belgenin Fransa’nın Avrupa Birliği içerisindeki nüfuzunu artıracağı, birliğin de dünya politikasında daha fazla söz sahibi olacağı görüşünü savunuyor. Parisli Richard Graf, bu görüşü paylaşan Fransızlardan. Parisli seçmen Graf, evet oyu verdiği anayasanın, Fransa’yı daha demokratik bir ülke, birliği de Amerika karşısında daha güçlü bir denge unsuru haline getireceğini söylüyor.

Muhalifler ise anayasanın Fransa’nın egemenliğini tehlikeye sokacağını, Fransız işgücünün zarar göreceğini savunuyor.

Avrupa Politika Merkezi uzmanlarından Simon O’Connor da politikacıların anayasayı yeterince iyi açıklamadığını söylüyor: Simon O’Connor, “Anayasa yalnızca bu belgeyi referanduma sunan ülkelerde tartışılıyor, çoğunlukla da yanlış bilgiler sunuluyor, ama en azından yine de tartışılıyor olması bile olumlu sayılabilir,” diyor.

Bazı politikacılar, Simon O’Connor’ın belirttiği gibi anayasayı halka açıklamada zorlansa da, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, son dönemde bu konuda yoğun bir çaba sarfetti. Fransız lider bu konuda yaptığı son konuşmada halkı “Evet” demeye çağırıyordu.

Chirac, anayasanın sadece iç siyasetle ilgili olmadığını, Fransa ve Avrupa’nın geleceğini yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, halkı bu önemli konuda “Evet” demeye çağırıyordu.

Şu ana kadar Almanya, İtalya, İspanya ve Avusturya dahil dokuz üye devlet, Birlik anayasasını kabul etti.

XS
SM
MD
LG