Erişilebilirlik

Prendergast Gül'le Görüştü


Ankara’ya nabız yoklamak ve Kıbrıs konusunda Türk tarafının görüşlerini dinlemek için geldiğini söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi İşler Danışmanı Kieran Prendergast bu sabah Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapılmadı. Ancak Dışişleri Bakanı Gül’ün Prendergast’a Türkiye’nin Kıbrıs sorununa yaklaşımını aktardığı belirtiliyor.

Ankara, Birleşmiş Milletler yetkilisine 3 Ekim’de Avrupa Birliği ile başlayacak müzakereler öncesi Kıbrıs’ta bir çözümden yana olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Prendergast tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Talat’a iletilen Rum yönetiminin çözüm önerileri gerek Lefkoşa, gerekse Ankara tarafından “ciddiyetten uzak” olarak değerlendirilmişti.

Gül’ün Prendergast’la görüşmesinde Rum yönetiminin bu isteklerinin kabul edilemez olduğunu dile getirdiği de tahmin ediliyor.

Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye kökenli Kıbrıslıların sayısının 30 binle sınırlandırılmasını, Türk askerlerinin Ada’dan çekilmesini ve Birleşmiş Milletler'in hakem değil, gözlemci olmasını istemişti.

Prendergast Ankara’dan önce Kıbrıs ve Atina’da çeşitli görüşmeler yaptı. Kofi Annan'ın siyasi danışmanı bugün öğleden sonra ayrılacağı Ankara’dan sonra New York’a dönerek Genel Sekreter'e tarafların tutumuyla ilgili bir rapor sunacak.

Böylece Annan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çarşamba günü yapacağı görüşme öncesi tüm tarafların görüşlerini almış olacak.

Başbakan Erdoğan Amerika Yolunda

Kıbrıs konusu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu akşam hareket edeceği Amerika ziyaretinde gündeme gelecek konuların başında yer alıyor.

Erdoğan, Kofi Annan’la yapacağı görüşmede Birleşmiş Milletler’den, Kıbrıs'ta bir çözüm için Rum yönetimine baskı yapmasını isteyecek.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise şu saatlerde Amerika’ya gidiyor. Gül, Erdoğan’a Amerika ziyaretinde eşlik edecek.

Viktor Yuşçenko Ankara'da

Bu arada Ankara’nın bugünkü bir diğer önemli konuğu ise Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko.

Cumhurbaşkanı Sezer’in davetlisi olarak Ankara’ya gelecek olan Yuşçenko’nun gündeminde iki ülke arasında kalkan avı nedeniyle yaşanan balıkçılık sorunu var.

Özellikle Karadenizli balıkçıların kalkan avı nedeniyle Ukrayna karasularını ihlal etmesinden kaynaklanan sorunlar masaya yatırılacak.

Ukrayna Devlet Başkanı bu akşam Başbakan Erdoğan, yarınsa Cumhurbaşkanı Sezer’le görüşecek.

Yuşçenko’nun ziyaretinde öne çıkacak diğer iki konu ise enerji ve nükleer işbirliği olacak.

İki ülke arasında enerji, ulaştırma, insan ticareti ile mücadele, bilim ve teknoloji alanlarında bir dizi anlaşma da imzalanacak.

XS
SM
MD
LG