Erişilebilirlik

Amerikan Aleyhtarlığında Düşüş


Amerikan PEW şirketinin yaptırdığı araştırma, Amerika’nın demokrasiyi desteklemesi, tsunami felaketinden sonra yardım yapması gibi politikaların memnuniyetle karşılandığını, ancak Irak savaşına tüm dünyanın hala karşı olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya dahil edilen 15 ülkede Amerika’nın en çok sevildiği ülke Hindistan, en az sevildiği ülke ise Ürdün olarak belirlendi. Aralarında Türkiye ve Pakistan’ın da bulunduğu bir çok müttefik Müslüman ülkede, Amerika hakkındaki düşünceler hala çok olumsuz. Araştırmaya göre, Türkiye'de, ABD hakkında olumlu düşünenlerin oranı 1999-2000 yıllarında %52 iken 2003'de %15'e düştü, 2004'de % 30, 2005'de ise %23 olarak belirlendi. İngiltere'de bu oran 2000'de %83 iken bu yıl %55'e indi.

Araştırmanın başkanlığını da yapan eski Dışişleri Bakanlarından Madeline Albright Müslüman ülkelerde alınan sonucun kaygı yarattığını belirterek şöyle konuştu: "Bu sonuçlar Müslüman dünyasında sevilmeme durumumuzu değiştirmek için daha olumlu politikalar geliştirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bu, bizi bekleyen büyük işlerden biridir."

Araştırmada Avrupa’da Amerikan aleyhtarlığı çok yüksek olarak ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinde Irak savaşı karşıtlığı da aynı derecede kuvvetli. Alman, Fransız ve İspanya halklarının yüzde 40’ı, Amerika’yı sevmiyor.

Çinliler ise, Amerika hakkındaki duyguları açısından yarıya bölünmüş durumda. Çinliler Amerikalıları aç gözlü, şiddet düşkünü olarak tanıyor ve Irak savaşının dünyayı daha tehlikeli hale getirdiğini düşünüyor. Çinliler Amerikalıları çalışkan da bulmuyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, Amerika hakkındaki düşünceleri değiştirme gibi zor bir görevle karşı karşıya olduğunu düşünüyor. "Bu hedefe doğru ilerliyoruz. Biz düşüncelerimizi, inançlarımızı, prensiplerimizi en baştan açıkça söylüyoruz, yaptıklarımızın sebep ve gerekçelerini anlatıyoruz. Bunun yanı sıra, insanların düşüncelerini de dinliyor, hakkımızda ne düşündüklerini öğrenmek için çaba gösteriyor ve bu düşüncelere de yanıt vermeye çalışıyoruz."

Eski Dışişleri bakanı Madeline Albright Amerika’nın bu araştırmanın sonuçlarından öğrenmesi gereken dersler olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İnsani amaçlı görevler üstlendiğimiz taktirde hakkımızdaki duyguları değiştirebiliriz. Demokrasiyi zorla kabul ettirmeye çalışmak yerine desteklersek ve öteki ülkelerin çıkarlarını da kendi çıkar hesaplarımızı yaparken dikkate alırsak, sorunu biraz daha azaltabiliriz. Bunlara ek olarak Irak’da da olumlu bir sonuç alınması hayati önem taşıyor."

Amerikan PEW şirketinin araştırması aralarında Türkiye, İngiltere, Kanada, Rusya, Endonezya, Ürdün’ün de yer aldığı 15 ülkede 16 bin kişiyle konuşularak yapıldı.

XS
SM
MD
LG