Erişilebilirlik

ABD Irak'ta Direnişçilerle Temas Kurdu


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’taki şiddeti azaltmak amacıyla bazı direnişçilerle temasta olduklarını doğruladı.

Rumsfeld, bugün Amerikan televizyonlarında yayınlanan söyleşilerinde, Irak ve Amerikalı bazı yetkililerin bu temaslarını olağan ve devam eden bir süreç olarak tanımladı.

Rumsfeld, bazı direnişçilerle sürdürülen temasların doğal olduğunu söyleyerek “Irak hükümetinin direnişçiler üzerinde baskı oluşturmaya çalışması kimseyi şaşırtmamalı" dedi. Savunma Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincisi, bu tür temaslar sürekli yapılır. İkincisi Irak’ta egemen hükümet işbaşında. Hangi direnişçilerle temasa geçileceğini Irak hükümeti belirler. Bizlerse sadece bu görüşmelere aracılık yaparız."

Rumsfeld, bununla birlikte, El Kaide gibi "eli kanlı" örgütlerle hiçbir şekilde temasa geçilmediğini vurguladı.

Savunma Bakanı, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin eleştirilere hedef olan “direnişçiler son anlarını” yaşıyor şeklindeki açıklamasını da savundu.

Rumsfeld, saldırılar sayı olarak aynı düzeyde kalmakla birlikte daha çok sivilin ölümüne yolaçtığını kabul etti. Savunma Bakanı, özellikle Irak anayasasının hazırlanacağı önümüzdeki dönemde şiddet eylemlerinin daha da artabileceği uyarısında bulunurken, şunları söyledi:

"Düşmanımız sürekli olarak kendini geliştiriyor; saldırıları her geçen gün daha fazla can kaybına neden oluyor. Daha çok Iraklı sivili öldürüyorlar. Ama direnişçilerin hiçbir vizyonu yok."

Savunma Bakanı Rumsfeld, direnişçilerin, Vietnamlı komünist lider Ho Şi Minh veya Mao gibi liderler tarafından değil, Ürdünlü terörist Zerkawi tarafından yönetildiğini vurgulayarak, Zerkawi’nin Irak halkının düşmanı olduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG