Erişilebilirlik

Schröder Güven Oylamasını Kaybetti


Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, erken seçime gitmek için kendi hükümetini düşürdü.

Parlamentodaki güven oylamasında Sosyal Demokratların çoğu, Schröder’in çağrısına uyarak çekimser kaldı. Milletvekillerinin sadece 151’i iktidardaki Sosyal Demokrat - Yeşiller koalisyonunun devamı için oy kullandı. Hükümetin ayakta kalabilmesi için en az 301 oy alması gerekiyordu.

Hükümetin düşmesi üzerine Başbakan Schröder, Cumhurbaşkanı Horst Köhler’den parlamentoyu feshetmesini ve erken seçim kararı almasını istedi.

Cumhurbaşkanının güvenoyu sonucunu kabul edip etmeme konusunda üç hafta içinde karar vermesi gerekiyor.

Başbakan Schröder’in lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti, Mayıs ayında Kuzey Ren Wesfalya eyaletinde yapılan seçimde ağır yenilgiye uğramıştı.

Kamuoyu yoklamaları, Sosyal Demokratların, muhalefetteki Hristiyan Demokratları çok geriden izlediğini gösteriyor.

Alman iç politikasında, Başbakan Schröder’in desteğine rağmen, ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti’nin lideri Angela Merkel’in, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelerine şiddetle karşı çıkması nedeniyle, Türkiye, önemli bir tartışma konusu haline gelmiş bulunuyor.

Schröder de, Alman Federal Meclisi'ndeki güvenoylaması oturumu öncesi yaptığı konuşmada, Rusya ve Çin’le dış politika, Türkiye ile tam üyelik müzekeleri gibi konularda bile, kendi partisi içinde farklı tepkiler olduğunu söyledi.

Berlin’de bulunan gazeteci Cem Sey, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı ve güven oylamasından sonra ortaya çıkan durumu ve Başbakan Schroeder’in Türkiye’yle ilgili açıklamasını yorumladı.

Cem Sey'le yapılan söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG