Erişilebilirlik

Türkler Siyasete İlgisiz


Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarını yansıtan Eurobarometre’nin yayımladığı “Sosyal değerler, bilim ve teknoloji” başlıklı araştırma “tanrı”nın varlığına en çok inanan ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koydu.

Avrupa Birliği üyeleri, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu aday ülkeler ve İsviçre, Norveç ve İzlanda’yı kapsayacak şekilde gerçekleştirilen araştırmaya göre “tanrı”nın varlığına inanan Türklerin oranı yüzde 95 olarak belirlendi. Malta’da, Türkiye’yle aynı oran belirlenirken bu iki ülkeyi yüzde 90 ile Kıbrıs ve Romanya izledi. Avrupa Birliği’nde “tanrı”nın varlığına inanma ortalaması ise yüzde 52 oldu. “Tanrı”nın varlığına en az inanan üç ülke ise yüzde 16’yla Estonya, yüzde 19’la Çek Cumhuriyeti ve yüzde 23’le İsveç olarak belirlendi.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka unsuru ise Türklerin politika ve güncel olaylara ilgisizliği oluşturdu. Politikayla ilgilendiğini ifade edenlerin oranı yüzde 54’te kalırken bu oranla Türkiye, 32 ülke arasında 31. sırada yer aldı. Politika ve güncel olaylarla ilgilenme sıralamasında ilk üç ise Hollanda, Danimarka ve İsveç olarak belirlendi. Bu alanda son üç sırayı ise Portekiz, Türkiye ve Bulgaristan oluşturdu.

Araştırmaya göre politika ve güncel olaylar konusunda iyi bilgilendirildiğini düşünenlerin oranının en düşük olduğu ülke de yüzde 42’yle Türkiye oldu. Politikaya yönelik ilgisizliğe karşın Türkler on yıl içinde önemli hükümet kararlarında halka söz verilmesinin çok önemli olacağını düşünen ulus olarak dikkat çekiyor. Bu konunun çok önemli olduğunu düşünen ülkelerde ilk üç sırada yüzde 68’le Türkiye, yüzde 63 Hırvatistan ve yüzde 55’le Polonya yer aldı.

Araştırma Türkiye’de cinsiyet eşitliğinin diğer ülkelere oranla çok daha az önemsendiğini de gözler önüne seriyor. Eurobarometre araştırmasına göre üniversite öğreniminin bir erkek için bir kızdan daha önemli olduğu düşünenlerin oranı yüzde 46’ya ulaşıyor. Bu oranla Türkiye, araştırmaya dahil edilen tüm ülkeleri geride bırakıyor. Bu görüşü paylaşmada Türkiye’ye yaklaşan ülkeler ise yüzde 39’la Slovakya ve yüzde 32’yle Avusturya olarak görülüyor. Bu görüşü paylaşanların oranının en düşük olduğu ülkeler ise Danimarka, Hollanda ve İsveç oldu.

Çocukların eğitiminde “aşılanması” gereken değerler açısından da Türkiye dört alanda ilk sıraya yerleşiyor. Araştırma verilerine göre çocuklara aşılanması gereken değerlerde yüzde 92’yle sorumluluk duygusu ve çok çalışma, yüzde 89’la kararlılık, yüzde 87’yle tutumluluk diğer ülkelerdeki oranları geride bırakıyor.

XS
SM
MD
LG