Erişilebilirlik

11 Temmuz 2005: Londra'daki Saldırılar Sonrası Son Durum


Londra’daki bombalı saldırılar sonrasında yaşananları değerlendiren USA Today, halkın artık terörü kanıksamaya başladığı görüşüne yer veriyor. Gazete, yaşanan dehşet dakikalarının ardından Londra’da dükkanların ve kafelerin yeniden dolduğunu hatırlatıyor, Amerika’da ise gündemin ilk sırasında Londra’daki saldırıların değil Dennis Kasırgası’nın yer aldığını belirtiyor.

"Normal hayata bu kadar çabuk dönülmesi, Londra’daki saldırıların nasıl algılandığını da gösteriyor. Bu saldırılar, 11 Eylül’le kıyaslandığında sönük kalıyor. Hayatın rutin trajedileri karşısında ise çok önemsiz görünüyor. Amerika’da, sadece trafik kazalarında yılda 42 bin kişi ölüyor. Yani trafik kazaları her ay 11 Eylül saldırılarından daha fazla ölüme neden oluyor. Bir başka deyişle, her gün, Londra’daki saldırılarda ölenlerden daha fazlası trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. Bugünün dünyasında korkmak için çok fazla neden var ve Londra’da yaşananların da gösterdiği gibi, insanlar korkularında daha ölçülü olmaya başlıyor."

Los Angeles Times, Afganistan’da hala güvenliğin sağlanamadığına ve El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in hala yakalanamadığına dikkat çekiyor. Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin Amerika’nın kuklası olarak görüldüğünü kaydeden gazete, Karzai yönetiminin başkent Kabil dışında da etkili olabilmesi için daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor.

"Eylül ayındaki meclis seçimi büyük önem taşıyor, ancak Afgan halkı Karzai yönetimini işe yaramaz bir rejim olarak görmeye devam ederse, seçim de fazla bir ilerleme sağlamayacaktır. 11 Eylül saldırılarına yol açan bu ülkedeki mevcut durum kabul edilemez. Son CIA raporunda da belirtildiği gibi, Irak şehir terörünün yeni küresel merkezi haline gelmiş olabilir. Ama bu durum, son şiddet eylemlerindeki artışın da gösterdiği gibi, Afganistan’ın tehlikelerden arındığı anlamına gelmiyor."

Boston Globe, Şangay İşbirliği Örgütü’nün Amerika’ya yaptığı “Orta Asya’dan çekil” çağrısını Bush yönetiminin tek kutuplu bir dünya düzeni kurma girişimine karşı tepki olarak yorumluyor. Gazete, Washington yönetiminin Orta Asya’daki bazı gereksiz üslerden çekilmesinin Amerika açısından olumlu sonuçlara yol açabileceğini savunuyor.

"Bu gereksiz üslerden çekilmek, Kırgızistan ve Özbekistan halklarına, Amerika’nın Orta Asya’daki baskıcı ve kokuşmuş yöneticilerle işbirliği içinde olmadığı mesajını verecektir. Ayrıca, Amerikan askerleri de bu rejimlerle İslamcı gerillalar arasındaki yerel çatışmalardan da uzak kalmış olacaktır. Böylece Amerika, terörle savaşta tuzağa düşmemiş olacaktır."

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, yaklaşık 2,5 yıl aradan sonra ilk kez insanlı bir uçuşa hazırlanırken, Christian Science Monitor, uzay çalışmalarının geleceğini masaya yatırıyor. NASA’nın başarılı olmak için uluslararası işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurgulayan gazete, buna engel oluşturan yasal düzenlemelere ve uygulamalara son verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

"Karşılıklı bağımlı hale gelen bir dünyada, uzay araştırmaları ve uzay teknolojisindeki şeffaflık, NASA’nın uluslararası işbirliği oluşturulmasına liderlik yapmasının yolunu açabilir. İnsanlığın uzay çalışmalarında ortak bir plana ihtiyacı var. NASA bu vizyonun oluşturulmasına ve bütün dünyadaki insanlarla paylaşılmasına katkıda bulunabilir."

XS
SM
MD
LG