Kırgızistan hükümeti, Amerika’nın ülkedeki askeri üsleri ihtiyaç duyduğu sürece kullanabileceğini açıkladı.
Savunma Bakanı Vekili İsmail İsakov, Amerika’nın Afganistan’daki durumun hala istikrar kazanmadığı görüşünü paylaştığını söyledi.
Yeni Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ise, daha önce, Amerikan üslerine Afganistan’daki savaş nedeniyle izin verildiğini ve Kabil’de durum düzeldiği için üslere gerek kalmadığını söylemişti.
Bişkek’te bulunan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Orta Asya ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olduklarını, fakat Rusya ile Çin’in bu ülkelere, Amerikan askeri varlığına son vermeleri için baskı yaptığını söyledi.
Amerika’nın, biri Kırgızistan diğeri Özbekistan’da olmak üzere, bölgede iki askeri üssü bulunuyor.
İsakov: "ABD Üssü İhtiyacı Olduğu Sürece Kullanabilir"
Kırgızistan Savunma Bakanı vekili İsmail İsakov, Amerika’nın Bişkek yakınlarındaki üssü Afganistan'daki operasyonları için ihtiyacı olduğu sürece kullanabileceğini açıkladı.
Bakan Vekili, Amerika’nın Afganistan’daki durumun hala istikrar kazanmadığı görüşünü paylaştığını da sözlerine ekledi.
Amerika, başkent yakınlarındaki Manas üssünü Afgan savaşından beri kullanıyor. O zamandan bu yana ne üssün kullanımı ne de ülkedeki Amerikan askeri varlığı gündeme gelmişti. Ancak Şangkay İşbirliği Örgütünün son toplantısında bazı üye ülkeler Amerika’dan Orta Asya ülkelerindeki askerlerini geri çekmesini istedi. Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kazakistan’ın yanı sıra örgüte Çin ve Rusya da üye. Kırgız Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, toplantıda yaptığı konuşmada, Amerikan üslerine Afganistan’daki savaş nedeniyle izin verildiğini ve Kabil’de durum düzeldiği için üslere gerek kalmadığını söylemişti.
Gelişmelerden telaşlanan Bush yönetimi Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i bölgeye gönderdi. Rumsfeld, Amerika’nın Orta Asya ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olduğunu, fakat Rusya ile Çin’in bu ülkelere, Amerikan askeri varlığına son vermeleri için baskı yaptığını ileri sürüyor.
Amerika Savunma Bakanı, İsakov’la görüştükten sonra Manas üssünün geleciğiyle ilgili bir soruyu “buna Kırgız hükümeti karar verin” diyerek cevapladı.
Kırgızistan Demokrasi ve Sivil Toplum Koalisyonu Başkanı İdil Basaylof, Amerika’nın askeri varlığını sürdürmesini yerinde bir karar olarak niteledi.
Kırgızistan’ın hiçbir ülkenin bölge temsilcisi haline gelmemesi gerektiğini belirten Basayof “Kırgızistan Batı’yla Rusya ve Çin arasında denge unsuru olmalı, hepsiyle de dostça ilişkiler kurmalıdır” dedi. Kırgızistan’ın ulusal güvenliği açısından tarafsız bir politika izlemenin hayati önem taşıdığını söyleyen Koalisyon Başkanı, Amerikan askerlerinin bölgeden erken ayrılmasının Afganistan gibi Kırgızistan’da da terör eylemlerine ve istikrarsızlığa yol açabileceği görüşünde.
Rumsfeld Düşenbe'ye Gitti
Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Bişkek’ten sonra Tacikistan’ın Başkenti Düşenbe’ye gitti. Amerika’nın Tacikistan’da üssü yok ancak hava sahasını kullanma izni var. Rumsfeld, yarın, Devlet Başkanı İmam Ali Rahmonof ve diğer askeri ve sivil yetkililerle danışmalarda bulunacak.
Amerika’nın bölge ülkelerinden Özbekistan’da da üssü var. Bush yönetiminin Andıcan olaylarının uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması çağrısını desteklemesi Özbek hükümetini kızdırmıştı. Devlet Başkanı İslam Kerimof çağrıları reddetti ve Amerikan üslerini kullanımına yeni kısıtlamalar getirdi.