Erişilebilirlik

ABD'nin İmaj Düzeltme Çabası


Amerika, dünyada giderek artan bir imaj sorunu yaşıyor. Araştırmalar, dünyada, Amerika hakkında olumsuz düşünenlerin sayısının arttığını gösteriyor. Başkan Bush, bu sorun üzerine eğilip önlemler alması için çok güvendiği bir danışmanını görevlendirdi.

Beyaz Saray’da siyasi danışman olarak çalışmış olan Karen Hughes, Başkan tarafından, Dışişleri Bakanının Dış Tanıtımdan Sorumlu Yardımcısı görevine aday gösterildi. Atamanın Senato’da onaylanması gerekiyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda, Karen Hughes’un atamasının onaylanması konusunda yapılan toplantılar sırasında Hughes, Bush yönetiminin, dış dünyanın sesini daha iyi duymasını sağlamak için çalışacağını, yabancı ülkelerin liderleri ve vatandaşlarıyla yoğun olarak temas kurmak için sık sık seyahat edeceğini söyledi. Hughes şöyle devam etti:

“Başlıca görevimiz, yabancı toplumlarla daha iyi haberleşmek, bilgilendirmek ve politikalarımızı, değerlerimizi daha iyi anlamalarına yardımcı olmak. Karşımızdakilerin bizi anlamasını beklemeden önce bizim onları daha iyi anlamamız gerekiyor.”

Karen Hughes, Dış Tanıtımdan Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak Amerika hakkında nefrete dayalı propaganda ve asılsız söylentilere karşı mücadele edeceğini belirtti.

Kongre’nin gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat üyeleri, daha önce Başkan Bush’un sözcüsü olarak yaptığı hizmetin ve sahip olduğu deneyimin, Karen Hughes’a, Amerika’nın dünyadaki imajını iyileştirme çabasında çok yardımcı olacağını düşünüyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Richard Lugar şöyle diyor:

“Terörizme karşı savaşta müttefiklerin işbirliğine büyük ihtiyacımız var. Bu ortamda yabancı kamu oylarında bizim hakkımızda olumsuz görüşlerin egemen olması son derece talihsiz sonuçlara yolaçacaktır. Halkla ilişkiler, pazarlama, reklamcılığın stratejik ve taktik yönleri üzerinde bu kadar uzmanlık sahibi olan Amerika, dış tanıtım konusunda neden bu kadar yeteneksiz, bunu anlamak mümkün değil.”

Gerçekten son yıllarda yapılan bütün kamuoyu yoklamaları birçok ülkede Amerika hakkındaki düşüncelerin hızla olumsuz hale geldiğini gösteriyor. Pew Araştırma Enstitüsü’nün Türkiye dahil olmak üzere 16 ülkede yaptığı yeni bir araştırma bu ülkelerin 10’unda Amerika hakkında olumsuz görüş sahibi olanların çoğunluğu teşkil ettiğini ortaya koydu. Amerika’nın İsrail’e sağladığı desteğin ve Irak’ta Amerika öncülüğünde girişilen işgalin başlıca şikayet konuları olduğu Orta Doğu bölgesindeki durum, Amerikalı yetkilileri özellikle kaygılandırıyor.

Maryland Üniversitesi’nde Orta Doğu uzmanı olan ve daha önce Beyaz Saray tarafından dış tanıtım konusunda kurulmuş olan danışmanlar grubunda çalışan Profesör Shibley Telhami şöyle diyor:

“Dışarıda halk desteğini, sempatisini kaybetmemize yolaçan başlıca olay El Kaide’ye karşı açılan savaş değildi. Asıl önemli olan, dünyada birçok kişinin, başlangıçta El Kaide’yle Irak arasında bir bağlantı görmemiş olması.”

Karen Hughes Dışişleri Bakanının Dış Tanıtımdan Sorumlu Yardımcısı olarak, Amerika hakkında olumsuz görüşleri gidermek amacıyla, yabancı ülkelerle sürekli temas kurmak, görüş alış verişi yapmak ve eğitmek gibi yöntemleri kullanacağını söylüyor.

Bazı Amerikalı gözlemciler ise yönetimin, dış tanıtım çabasında mesajlarını iyi seçilmiş hedeflere yöneltmesi gerektiğini belirtiyor. Amerika’yı hedef alan 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra kurulan bağımsız soruşturma komisyonunda terörle mücadele sorumlusu olarak görev yapan Mike Hurley şöyle diyor:

“Bizim komisyonumuzun başlıca tavsiyelerinden biri Müslüman dünyasında özellikle ılımlı kesimle iyi haberleşme bağları kurulması. Bu kesimle yeni ve yapıcı yöntemlerle sürekli temasta olmamız gerekir.”

Yine Pew Araştırma Kuruluşu’nun son araştırmalarından biri, dış dünyada Amerika’nın imajının, az da olsa düzeldiğini gösterdi. Kuruluşun uzmanlarından Jodie Allen, bunda kısmen, Güneydoğu Asya’da yaşanan tsunami felaketinden sonra Amerika’nın giriştiği yardım çabasından duyulan memnuniyetin rol oynadığını söylüyor:

“Tsunami sonrası yardım çalışmasının, sadece bu yardımın yapıldığı Endonezya’da değil, Avrupa’da, hatta Fas gibi uzak bir ülkede Amerika hakkında olumlu izlenim yarattığını gördük. Sadece konuşmakla, dışarıda imajımızı düzeltemeyiz. Davranışlarımızla o ülkelere, sorunlarını anladığımızı ve yardıma hazır olduğumuzu göstermemiz gerekiyor.”

Tsunami felaketzedelerine yardım etmek gibi belirli girişimler imaj düzeltme açısından yararlı olsa da, dünyanın kendisini daha iyi anlamasını sağlamak için Amerika’nın geniş kapsamlı ve uzun vadeli yaklaşımlar içinde olması gerektiği belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığında dış tanıtım çabasının baş sorumlusu olarak çalışacak olan Karen Hughes, uluslararası alanda bilgi dağıtımı ve paylaşımı konusunda çok büyük gelişmeler olduğunu söylüyor ve böyle bir ortamda Amerika’nın, kendisini tanıtmasının zorluğuna değiniyor. Hughes şöyle diyor:

“Görevin çok zor olduğunu biliyorum. Kanaatler kısa zamanda ve kolaylıkla değiştirilemez. Bugün dünya çapında, nefret ve umut mesajlarının çatıştığı bir mücadele içindeyiz.”

Karen Hughes, Amerika’yı dışarıda daha iyi tanıtma çabasında Amerikan özel sektörünün, üniversitelerinin, sinema ve televizyon sanayiinin deneyimlerinden de yararlanacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG