Erişilebilirlik

29 Temmuz 2005: 'Türk-Amerikan İlişkilerinde Kriz Uyarısı'


"Irak savaşı sırasında sarsılan Türkiye’yle Washington arasındaki 50 yıllık ittifak, şimdi Kürt ayrılıkçılığı nedeniyle çok daha ciddi bir kriz tehlikesiyle karşı karşıya." Washington Times muhabiri Nicholas Birch, PKK’nın son dönemde yoğunlaştırdığı saldırılarından sonra Ankara-Washington hattındaki ilişkileri bu sözlerle değerlendiriyor. Muhabir, Washington yönetiminin Ankara’nın yardım taleplerini reddetmesi üzerine Türkiye’nin Amerika’ya karşı söylemini giderek sertleştirdiğini vurguluyor:

"Orgeneral İlker Başbuğ’un Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapabileceği açıklamalarına karşılık, Washington’un böyle bir adımın Irak’taki istikrar sağlama çabalarına zarar verebileceğini söylemesi, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını artırdı. Arı grubunun yaptığı bir kamuoyu yoklamasına göre, Türklerin % 71’i Batı’nın PKK’yı güçlendirmek istediğine inanıyor; % 35’i ise, Türkiye ile Amerika’nın hızla bir savaşa doğru gittiğini düşünüyor. Böyle bir ortamda komplo teorileri de hızla yayılıyor."

Christian Science Monitor, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın silahlı mücadeleden vazgeçme kararını ihtiyatla karşılıyor. Gazete, "IRA’nın bütün birimleri gerçekten silahlarını bırakmadıkça ve IRA paramiliter bir suç örgütü yapısından kurtulmadıkça bu kararın fazla bir önem taşımadığını" savunuyor:

"IRA’nın bundan sonra sadece siyasi yöntemlerle mücadele edeceğini açıklaması umut verici. Ama madem öyle, niçin örgütsel varlığını sürdürmek istiyor? IRA’nın zaten Sinn Fein adında bir siyasi kanadı var. Bütün hayatını silahlı direnişe adamış insanlar için değişim hiç de kolay değil. Dolayısıyla Perşembe günü yapılan açıklama, olumlu yönde bir ilerleme olarak kabul edilebilir. Ama IRA nihai olarak kendini feshetmelidir ve bunu da kanıtlamalıdır."

Boston Globe IRA’nın geçmişte verdiği sözleri tutmaması nedeniyle silahları bırakma kararına şüpheyle yaklaşılmasını anlayışla karşılıyor ancak örgütün ilk kez silahlı mücadeleden vazgeçme konusunda bu kadar net ifadeler kullandığına dikkat çekiyor. Gazete, IRA’nın silahlarını imha sürecini bağımsız bir komisyonun da denetleyeceğini hatırlatıyor:

"Artık Kuzey İrlanda’nın gelişmesi için gerekli siyasi kurumların oluşturulmasında görev İngiltere yanlısı siyasi partilere düşüyor. Bu partilerin liderleri de paramiliter faaliyetlere son vermeli ve bunu etkin bir biçimde denetlemelidir. Artık İrlandalılar ve teröre karşı çıkan herkes için güzel bir gelecek umudundan bahsedebiliriz."

Bush yönetiminin aylardır Ebu Gureyb ve diğer hapishanelerdeki kötü muameleyi alt düzey görevlilerin münferit tavırları olarak açıkladığını hatırlatan Washington Post, ortaya çıkan son kanıtların bu açıklamayla çeliştiğini belirtiyor. Gazete, yargılanan bazı alt düzey görevlilerin, ifadelerinde komutanlarını suçladığını hatırlatıyor ve kötü muamelede sorumluluk zincirinin Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray’a kadar uzandığını vurguluyor:

"Bu utanç verici olayın tek olumlu yanı, bazı Cumhuriyetçi senatörlerin yönetimin hala sürdürdüğü kötü muamele politikasını değiştirme çabasına girmesidir. Bush yönetimi muhtemelen önümüzdeki ayı bu isyanı bastırmaya çalışmakla geçirecek. Oysa Bush, Ebu Gureyb’te yaşanan gerçekleri kabul etse, ülkeye çok daha büyük bir hizmette bulunmuş olur."
XS
SM
MD
LG