Erişilebilirlik

ABD: Barış Adımları Devam Etsin


Amerika İsrail’in Gazze’den çıkmasını, barış için yeni imkanlar yaratacak bir gelişme olarak görüyor.

Bush yönetimi Gazze’nin boşaltılmasından sonra hem İsraillilerden hem de Filistinlilerden, barış taahütlerini yerine getirme yönünde adımlar beklediğini bildirdi. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da gelişmelerin, sadece Gazze’yle durmaması gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Gazze’den sonra havanın biraz yumuşaması gerektiğini söyledi. Ancak Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, New York Times gazetesinde yayınlanan demecinde, İsrail’den kısa zamanda yeni adımlar beklendiğini bildirdi.

Rice İsrail’den, Filistinlilere uyguladığı seyahat kısıtlamalarını kaldırma ve Batı Şeria’da son şiddet olayları sırasında yeniden işgal ettiği kasabalardan çıkma dahil, yeni adımlar beklediğini belirtti.

Bakan aynı zamanda Filistinlilerin de bazı adımları atması gerektiğine işaret etti. Aralarında radikal dinci Hamas’ın da bulunduğu bazı Filistinli grupların kısa zamanda silahsızlandırılması, Rice’in Filistinlilerin atmasını istediği adımlar arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, bakanın bu sözlerinin Amerika’nın politikasında değişiklik anlamına gelmediğini belirtti. Sözcü şöyle dedi:

"Yol Haritası adlı barış planını, iki tarafın iki devlet olarak barış ve güvenlik içinde yan yana birlikte yaşamasını sağlayacak siyasi bir çözüm olarak görüyoruz. Şarm El Şeyh’te sağlanan uzlaşmayı da desteklemeye devam ediyoruz. Bunlar her iki tarafın üzerinde uzlaşacakları konulardır. Barışı, hiç kimse, bu iki tarafın istediğinden daha fazla isteyemez. İki tarafa, hem biz, hem Yol Haritası’na öncülük eden, hem de bölgedeki diğer ülkeler yardım etmek istiyor."

Yol Haritası adlı barış planı, 2003 yılı Nisan ayında Amerika, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından hazırlanmıştı. Plan Filistinlilerle İsrail’lilerin karşılıklı olarak atacakları belli adımlarla, İsrail-Filistin anlaşmazlığının bu yılın sonuna kadar çözülmesini öngörüyordu. Ancak belirlenen bu tarih artık geçerliğini kaybetmiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG