Erişilebilirlik

Tel Afer'de Operasyon


Amerikan ve Irak kuvvetlerinin, Irak'ın kuzeyindeki Tel Afer kentinde beklenen büyük çaplı operasyonu başladı.

Nüfusunun büyük bölümü Türkmen olan Tel Afer'in zaman zaman isyancı güçlerin kontrolu altına girdiği biliniyordu.

Irak Başbakanı İbrahim El Caferi, koalisyon güçlerinin Tel Afer'de bu sabah erken saatlerde operasyona başlaması için emri kendisinin verdiğini ve amacın, kenti terörist unsurlardan temizlemek olduğunu söyledi.

Bağdat'ın 420 kilometre kuzeybatısında Fırat nehri üzerinde yeralan Tel Afer, Suriye sırınırından yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta. Amerikalı ve Iraklı yetkililer, kentin, Suriye'den Irak'a sızan güçler için önemli bir geçiş noktası olduğunu söylüyor.

Çok sayıda Amerikan ve Irak askerinin Tel Afer'e girmesinden önce kentteki şüpheli hedeflere son günlerde havadan saldırılar düzenleniyordu. Askeri yetkililer, Tel Afer'in Türkmen sakinlerinin çoğunun kenti terkettiğini söylüyor.

Irak Savunma Bakanı Sadun El Duleymi bugün Bağdat'ta yaptığı basın toplantısında koalisyon güçlerinin ülkenin kuzeybatısındaki diğer dört kentte de isyancılara karşı operasyona hazırlandığını söyledi. Bunlar, Kaim, Reva, Samarra ve Ramadi.

Bu arada Ürdün Başbakanı Adnan Bedran Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı yardımcılarından Adil Abdül Mehdi'yle görüştü. Bedran'ın, önceden açıklanmayan bu ziyareti, ülkesinin, Irak hükümetini desteklediğini göstermek için yaptığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG