Erişilebilirlik

BM'de Terörle Mücadele Kararı


Birleşmiş Milletler zirvesi New York’ta yapılıyor. Üç gün sürecek olan zirve, dün Genel Sekreter Kofi Annan ve Başkan Bush’un konuşmalarıyla başladı.

Bush Katrina kasırgası için yardım gönderen ülkelere teşekkür ederken, geçen yılki tsunami afetinde olduğu gibi bütün dünyanın Amerika’nın yardımına koştuğunu hatırlattı. Başkan, “ Bu durum, birlikte hareket edebilen bir dünyanın sevgiyle ve umutla dolu olduğunu gösteriyor,”dedi.

Bush, Birleşmiş Milletler’de reform yapılması yönündeki planlara değinirken insan haklarını ihlal eden ülkelere örgüt kurumlarında görev verilmemesi gerektiğini belirtti.

Genel Sekreter Kofi Annan ise, benimsenen reform planının beklentilerin gerisinde kaldığını ancak, yine de önemli olduğunu söyledi. Genel Sekreter, reform planından silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki maddelerin çıkarılmasını “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler reform planı ve tüm dünyada yoksullukla mücadeleyi öngören bir belgenin zirve sonunda imzalanması bekleniyor.

Zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. BM Genel Kurulu'nun yıllık toplantılarında Türkiye adına konuşmayı ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yapacak.

Bu arada Güvenlik Konseyi, BM Zirvesi için New York'ta bulunan liderlerin katılımıyla özel bir oturum yaptı. Konsey, dünya ülkelerine terörizmi kışkırtacak davranışlardan kaçınılmasını öngören yasalar benimsemelerini öngören bir tasarıyı onayladı.

İlk kez Konsey toplantısına katılan Başkan Bush, bütün ülkelerin terörist eylemlerin önlenmesi için elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Genel Kurul'da Konuştu

İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad da BM Genel Kurulu’nda konuştu.

“Büyük güçlerin müdahaleci politikalarını” kınayan İran lideri, ülkesinin nükleer programı konusundaki gerginliğ değinmedi. Oysa İranlı yetkililer, daha önce Ahmedinejad’ın, konuşmasında ülkesinin nükleer niyetleri konusundaki kaygıları gidermeye çalışacağını söylemişti.

İran Cumhurbaşkanı konuşmasında kitle imha silahlarının üretimi ve kullanımının yolaçtığı tehlikeler konusunda genel ifadeler kullandı.

Haziran ayında seçilen, koyu dinci Ahmedinejad, “Müdahalecilik ve savaş çığırtkanlığı günümüzde kendini, birkaç büyük gücün izlediği önleyici müdahale politikalar şeklinde gösteriyor” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı, Müslüman ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir daimi üyelikle temsil edilmeleri gerektiğini söyledi ve Müslüman nüfuslu 50’den fazla ülkede toplam nüfusun 1.2 milyardan fazla olduğunu belirtti.

Amerika, İran Cumhurbaşkanına, New York’a gelmesi için vize vereceğini ancak geçen hafta açıklamıştı. Ahmedinejad’ın, 1979 İran İslam devriminden sonra bir öğrenci lideri olarak Tahran’daki Amerikan büyükelçiliğini işgal edip birçok kişiyi rehin alan militanlar arasında olduğu yolunda kuşkular vardı.

İran Cumhurbaşkanı konuşmasında bu konuya da değindi ve BM örgütüne ev sahipliği yapan ABD’nin, örgüt üyesi herhangibir ülkeye kıyasla daha geniş hak ve imtiyazlara sahip olmaması ve üye ülkelerin hepsine BM çalışmalarına serbestçe katılma imkanı vermesi gerektiğini söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG