Bu yılki Nobel Barış Ödülü Uluslararası Atom Enerji Dairesi'ne ve Başkanı Muhammet el Baradey'e verildi.
Nobel komisyonu açıklamayı Oslo’da yaptı.
Komisyon, Atom Enerji Dairesi ve El Baradey’in nükleer enerjinin askeri amaçlı kullanımını önleme ve enerji amaçlı kullanımın güvenliğini arttırma çabalarından ötürü ödüle layık görüldüğünü bildirdi.
Bir milyon 300 bin Dolarlık ödül daire ve Baradey arasında eşit olarak paylaştırılacak.
Bu yılki ödül, Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombası atılmasının 60’ıncı yıl dönümü olması dolayısıyla ayrı bir önem taşıyor. Muhammed el Baradey 1997 yılından bu yana Atom Enerji Dairesi’ne başkanlık ediyor.
Baradey'in, Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin kitle imha silahları edindiği yolundaki iddiaları doğrulamayı reddetmesi, Amerika'nın tepkisine yolaçmıştı. Bush yönetimi, bunun üzerine Baradey'in görevden uzaklaştırılması için çalışmış ancak başarılı olamamıştı.Baradey: 'Onurlandım'
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammet el-Baradey, Viyana’da düzenlediği basın toplantısında Nobel Barış Ödülünü kazandığını televizyondan öğrendiğini açıkladı: “Norveççe, “Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi” denildi; sonra adımı duydum – ve bir anda uyandım... Hemen eşimle havaya fırladık, sarıldık..."
Nobel Komitesi, Barış ödülünü, nükleer silahların yayılmasını önlemek için yaptıkları çalışmalardan dolayı el-Baradey ve başkanlığını yaptığı Uluslararası Atom Enerjisi Dairesine verdi.
8 yıldır bu görevde bulunan Mısırlı avukat ve diplomat Muhammet el-Baradey, onurlandığını söylüyor.
Baradey şöyle konuştu: “Uluslararası Atom Enerjisi Dairesinin çalışmalarının böyle ödüllendirilmesi benim için büyük onur ve gurur kaynağı oldu. Ödülün bize verilmesi, nükleer silahların bir numaralı tehdit olduğu gerçeğini vurguluyor..Binlerce nükleer silah varolmaya devam ederken, bu silahların yayılması ve teröristlerin eline geçmesi tehlikesi yaşanıyor."
Muhammet el-Baradey, barış ödülünün Daireye verilmesinin, ayrıca, örgütün diplomatik yaklaşımını onayladığı görüşünü de savundu: “Ödülün bize verilmesiyle şu mesaj dikkat çekiyor: ‘Çalışmalarınıza devam edin. Tarafsız ve dürüst olun. Güçlülere bile doğruyu söyleyin.’ Ben de böyle yapmaya devam edeceğim. Bu şekilde ödüllendirilmek de kararlılığımı arttıracaktır. Dairenin güvenilirliğini arttıracaktır. Dünya kamuoyunun desteği de sorunları çözmeme yardımcı olacaktır. Bu sorunlar arasında İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programları ve silahsızlanma konuları da var. Evet, bu önemli bir sorumluluk, ama ödülün bize verilmesi aynı zamanda çalışmalarımıza hız verecektir. Nobel komitesinin başkanı, ilerlememiz için bize destek olmak istediklerini söyledi... Biz de ilerleyeceğiz.”
Nobel Barış Ödülü, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammet el-Baradey’e Norveç’in başkenti Oslo’da Aralık ayında yapılacak resmi törenle verilecek.