Erişilebilirlik

Depremde Ölü Sayısı Hızla Artıyor


Güney Asya'da meydana gelen şiddetli depremden sonra kurtarma çalışmaları devam ederken ölü sayısı, çoğu Pakistan'da olmak üzere 20,000'e ulaştı.

Kurtarma ve yardım ekipleri, depremin, Pakistan Keşmiri'nde bulunan merkez üssüne yaklaştıkça bu sayının daha da artması bekleniyor. Pakistan yetkilileri, en ağır kayıpların bölge başkenti Muzafferabad'da yaşandığını söylüyor.

Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Ahmed Sherpao, Muzafferabad'ın yüzde 70'inin yokolduğunu söyledi. Bakan geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada resmi ölü sayısını 19,400 olarak verdi, 42,000 kişinin de yaralandığını söyledi. Depreme uğrayan bölgelerin büyük bölümüyle hala haberleşme ve ulaşım bağlantısı kurulamadığını belirten Pakistanlı yetkili birçok köyün haritadan silindiğini belirtti.

Pakistan'ın diğer bölgeleri ve Hindistan'da da yüzlerce kişinin öldüğü bildiriliyor. Kurtarma ekipleri yolların enkaz ve toprak kaymaları nedeniyle kapanmış olması nedeniyle afet bölgelerine ulaşmakta güçlük çekiyor.

Pakistan ordusu, Keşmir'i ülkenin geri kalan bölümüne bağlayan ana yolu açmak için çalışırken, askeri uçaklarla bazı yerlere havadan yardım malzemesi atılıyor. Pakistan hükümeti, haberleşmeyi sağlamak için 200 noktada uydu telefon sistemleri kurmaya çalıştıklarını açıkladı.

Devlet Başkanı Pervez Müşerref, uluslararası topluluğa yardım çağrısında bulundu. Müşerref "İnsan gücümüz var. Gereken yerlerde kullanmak üzere mali yardıma ihtiyaç duyuyoruz" dedi. Pakistan lideri ayrıca tıbbi yardım, çadır ve battaniye sağlanmasını istedi. Müşerref yaralıları deprem bölgelerinden nakletmek için helikoptere ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Pakistan'ın elinde yardım ve kurtarma çalışmalarında kullanabileceği sadece 29 helikopter bulunduğu bildiriliyor. İçişleri Bakanı Sherpao, Amerika'nın, komşu Afganistan'da kullandığı helikopterlerden bazılarını gönderme vaadinde bulunduğunu söyledi.

Deprem bölgesinde okulların yıkılması nedeniyle yüzlerce çocuğun öldüğü, birçoğunun da hala enkaz altındığı bulunduğu bildiriliyor. Kurtarma ekipleri okulların enkazında bu çocuklara ulaşmak için yoğun çaba harcıyor.

Bölgede şiddetli artçı sarsıntılar devam ederken yetkililer, ölü sayısının hızla artmasından kaygı duyuyor.

Bölgeye Yardım Ekibi ve Malzeme Gönderiliyor

Bu arada deprem bölgesine uluslararası yardım akıyor. Dünya Bankası, Pakistan’a 20 milyon Dolar göndermeye hazırlanırken, Avrupa Birliği de 3 buçuk milyon Dolar mali yardım yapacak. Yardımların gerekli yerlere ulaştırılması için Birleşmiş Milletler, bölgeye kendi yetkililerini yolluyor.

Türkiye ve Japonya da bölgeye yardım malzemesi ve kurtarma ekipleri gönderiyor.

Genelkurmay Başkanlığı, arama kurtarma ekibi ile yardım malzemelerini Pakistan’a götürmek için dört uçak tahsis etti. Depremde, kurtarma çalışmalarının genel koordinasyonunu sağlayacağı belirtilen sekiz kişilik Kızılay ekibinin yanı sıra, çok sayıda yardım ve kurtarma ekibi personeli Pakistan’a gitti.

Japonya da yardım personelinin yanı sıra, 200 bin Dolar değerinde battaniye, çadır ve diğer yardım malzemeleri gönderiyor. Avustralya 400 bin Dolar tutarında yardım önerisi yaparken, Çin de 50 üyelik, köpekli arama ekibini bölgeye yolladı.

XS
SM
MD
LG