Erişilebilirlik

Bush: Iraklılar Doğru Olanı Yaptı


Başkan Bush, Irak’taki anayasa referandumunun demokrasi yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Irak’ta oy sayımı sürerken Başkan Bush, Iraklıların gurur duymak için önemli bir nedenleri olduğunu söyledi.

“Amerikan halkı adına, anayasa referandumu sürecini başarıyla tamamladıkları için Irak halkını kutluyorum.”

Başkan Bush, referanduma katılımın, Ocak ayında yapılan parlamento seçimlerine katılımdan daha fazla ve şiddet olaylarında da göreceli bir azalma olduğunu belirtti.

“Bu, Iraklılar için olduğu kadar dünya barışı için de önemli bir gündür. Demokratik ülkeler aynı zamanda barışçı ülkelerdir.”

Hafta sonunu Camp David’de geçiren Başkan, Beyaz Saray’a dönüşünde gazetecilere açıklama yaptı ve Irak’taki ilerlemelerin terörle savaşla ilişkili olduğunu vurguladı. Başkan, El Kaide terör örgütü ve yandaşların Irak’ta tutunmaya çalıştığını ancak Irak’taki demokrasi yönündeki adımların; teröristlerin strateji ve inançlarına aykırı olduğunu kaydetti.

“Biz de Iraklılar da ileriye doğru en iyi yolun demokrasi olduğuna inanıyoruz. El Kaide, şiddeti kullanarak Irak’taki demokratik hareketi durdurmaya çalışıyor. Bunun da nedeni, demokrasinin El Kaide’nin inandığının tam tersi bir yönetim olması...”

Bush konuşmasında anayasa referandumunun sonucuna ilişkin bir değerlendirmede bulunmadı. Başkan, daha çok seçim süreci üzerinde durdu ve Irak halkının doğru olanı yaptığı için teşekkürü hak ettiğini belirtti. Irak’taki anayasa referandumu Bush yönetimi için son derece önem taşıyor.

Irak’ta Amerika’nın verdiği kayıplar artarken, savaşa Amerikan halkının desteği giderek azalıyor. Anayasa referandumunun başarıyla sonuçlanması Beyaz Saray’a, kamuoyu kampanyalarında kullanabilmek için önemli bir avantaj sağlayacak ve Bush Yönetimi, Irak için yapılan özverilerin boşa gitmediğini, sonuç verdiğini söyleyebilecek.

XS
SM
MD
LG