Erişilebilirlik

Almanya'da Araçlar Ateşe Verildi


Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinde başlayan ve daha sonra ülke geneline yayılan şiddet olayları diğer ülkelerde de kaygıyla izleniyor. Rusya, ABD, Avustralya vatandaşlarını Fransa’ya seyahat yapmama konusunda uyarırken, çoğu müslüman kökenli 4 milyon göçmenin yaşadığı Almanya ise benzer olayların burada da meydana gelip gelmeyecegini tartışmaya başladı. Bunun sebebi dün gece Berlin ve Bremen´de bazı araçların ateşe verilmesiyle yaşanan taşkınlıklar oldu. Polis sadece başkentte 5 aracın ateşe verildiğini ve olayların çoğunlukla Türk ve Arapların oturduğu bir mahallede çıktığını açıklarken, sorumlu olarak ise Fransa’daki olaylardan heveslenip esinlenen göçmen gençleri gösterdi.

Birlik partili politikacilar yabanci kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı bazı kentlerdeki getolaşmanın Fransa’ya benzer daha büyük olaylara yol açabileceğini iddaa ediyorlar. Koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanı olması öngörülen Wolfgang Schäuble yabancı kökenli gençlerin topluma daha iyi uyumunu sağlamak gerekliliğine dikkat çekerek, bu gençlerin eğitimi ve iş bulmaları konularında çaba sarfedilmesi zorunluluğunu vurguladı. Schäuble ayrıca Alman polisinin bu tür şiddet olaylarına karşı eğitimli ve hazırlıklı olduğunu da her yıl artık geleneksel olarak Berlin’de yaşanan 1 mayıs olaylarıyla örnekledi.

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein ise paralel toplumlara işaret ederek, Almanya’daki çok sayıda camide barışçı vaazlar verildiğini, ancak bazı Arap tarikatlarında ve Milli Görüş örgütüne yakın çevrelerde şiddet kullanmaya hazır kökten dinci gençlerin bulunduğunu söyledi.

Yeşiller Avrupa Parlamentosu milletvekili ve 68 Gençlik Hareketi lideri Daniel Cohn Bendit Almanya’da sosyal sistemin işlediğini, ancak politikanın gerekli önlemleri almaması halinde artan işsizlik ve okullardaki sosyal eşitsizliğin gerginliklere yol açabileceğini kaydetti.

Özellikle Türk gençleri arasındaki işsizlik oranının yüzde 40ları bulması ve gençler arasında ileriye yönelik umutsuz yaklaşımların ağır basması politikacıları ve sosyologları düşündüren bir durum. Ayrıca 11 Eylül sonrası İslam’ın terörle eş tutulması da gençler arasında Fransa’daki gibi Alman toplumundan uzaklaşmaya neden olan bir gelişme Bu arada Almanya Türk Toplumu bir açıklama yaparak gençleri sükunete davet etti, siyasetçilerin ise Fransa’dan ders almaları gerektiğini vurguladı. Toplum Başkanı Kenan Kolat iki ülkenin doğrudan karşılaştırılamıyacağını, ancak sorunun benzer olduğunu belirtiyor.

Bu arada Almanya Türk Toplumun Başbakan Schröder’e bir mektup yazarak kendisini Türklerin en yoğun olarak yaşadığı yer olan Berlin’deki Kreuzberg ilçesine gelerek, gençlerle görüşmeye davet ettiği haber veriliyor. Schröder’in teklife sıcak baktığı ancak koalisyon görüşmeleri nedeniyle kesim tarih vermediği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG