Erişilebilirlik

Rice Irak'a Gitti


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Irak’a beklenmedik bir ziyaret yaptı. Askeri uçakla Musul’a giden Rice, burada Amerikalı sivil ve askeri yetkililerin yanısıra Iraklı yerel yöneticilerle de görüştü. Rice daha sonra Bağdat’a geçerek Başbakan İbrahim Caferi ve Sünni liderlerle biraraya geldi.

Amerika Dışişleri Bakanı, temaslarında Sünni, Şii ve Kürt liderlerden 15 Aralık’ta yapılacak parlamento seçimleri öncesi mezhep ve etnik ayrılıkları aşıp Irak’ın bütünlüğünü koruma hedefi doğrultusunda çalışmalarını istedi.

Öte yandan Irak’ta devam eden çatışmalarda dün 3 Amerikan askerinin daha öldürüldüğü açıklandı.

Rice Irak'ta

Bush yönetimi, Aralık ayında yapılacak seçimler sonucu Irak’ta istikrarlı bir hükümet kurulmasını umuyor.

Geçen ay yapılan referandumda, Irak anayasası Şiiler ve Kürtler tarafından kabul edilmişti. Ancak, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından bu yana Irak’ın siyasi sürecinden kendilerini dışlanmış hisseden Sünniler, Anayasanın aleyhinde oy kullandı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, anayasanın reddedildiği Nineva bölgesini ziyaret etti.

Rice, Iraklı Sünni liderlerle yaptığı görüşmelerde siyasi sürece katılmaları çağrısında bulundu.

Başbakan İbrahim Caferi’yle yaptığı görüşmeden sonra basın mensuplarına bir açıklama yapan Rice, Amerika’nın herhangi bir adayı veya partiyi değil, Irak’taki siyasi süreci desteklediğini vurguladı.

Rice şöyle konuştu: “Anayasa referandumunda ve sonrasında, Sünnilerin siyasi sürece katılımı umut verici. Bazı sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerde bulundum. Bu kuruluşlar, Sünnilerin, siyasi birlikler oluşturduklarını, aday listeleri hazırladıklarını, seçmenleri eğittiklerini, ve katılım çağrısında bulunduklarını söylüyorlar. Sünni toplumundaki bu hareketlilik, gerçekten çok önemli bir gelişme.”

Irak Başbakanı İbrahim Caferi de, Sünnilerin referandumda oy kullanmalarının son derece olumlu bir işaret olduğunu söyledi. Başbakan Caferi , Meclisteki diyalogun devam ettiğini ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın önerdiği gibi bir Uzlaşma Konferansının yapılmasının da bu sürece hız vereceğini belirtti.

Ancak Kahire’de yapılması planlanan Irak Uzlaşma Konferansı ile ilgili görüşayrılıkları sürüyor. Örneğin, Suriye ve İran’ın konferansta temsil edilip edilemeyeceği konusunda hala anlaşma sağlanamadı. Ayrıca, bazı çevreler, direniş hareketinin temsilcilerinin de bu konferansa davet edilmelerini istiyor.

Başbakan Caferibu isteğe karşı çıkıyor; eski Baas Partisi üyelerinin ve teröristlerin Uzlaşma Konferansında yeri olmadığını savunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Rice, Irak kalıcı bir hükümet kurma çabalarına uluslararası destek verilmesi çağrısında da bulundu. Rice, bu bağlamda çok az sayıda Arap ülkesinin Bağdat’ta büyükelçilik açmasından yakındı.

Dışişleri Bakanı Rice, yarın Bahreyn’de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da siyasi ve ekonomik reform teşvik eden “Geleceğin Forumu” konferansına katılacak. Amerikalı bakan, Pazar günü de, Cidde’de, Suudi Arabistan-Amerika stratejik ilişkilerinin ele alınacağı bir toplantıya katılacak.

XS
SM
MD
LG