Erişilebilirlik

17 Kasım 2005: Rusya ve Irak'taki Gelişmeler Ele Alınıyor


Washington Post Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sivil toplum örgütlerini denetim altına almayı amaçlayan girişimini karşı devrim olarak niteliyor. Gazete, Putin’in Ukrayna’daki turuncu devrimden sivil toplum örgütlerini sorumlu tuttuğunu hatırlatıyor. Rusya’da 2007 yılında parlamento, 2008 yılında da devlet başkanlığı seçimleri yapılacağı belirtilen yorumda, Putin’in sivil toplum örgütlerini kontrol altına alarak bu seçimleri garantilemeyi hedeflediği öne sürülüyor:

"Putin, Batı'nın destekledikleri de dahil olmak üzere, kendisinden yana olmayan bütün sivil örgütlerinden kurtularak, Rusların hileli bir seçime tepki gösterme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyor. Rus yetkililere göre hazırlanan yasa, Rusya’nın G-8’in başkanlığını devralacağı 1 Haziran’da yürürlüğe girecek. Putin Amerikan vakıflarının, düşünce kuruluşlarının ve insan hakları örgütlerinin Moskova’daki şubelerini yok ederken, Başkan Bush bir zamanlar sadece demokratik ülkelerin üye olduğu G-8’in başkanlığını böyle bir liderin üstlenmesini içine sindirebilecek mi?"

New York Times Irak’ın parçalanmasının Amerika açısından büyük bir tehlike yaratacağını belirtiyor ve Irak’ta güçlü bir merkezi hükümetin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Ancak gazete, Amerikan askerlerinin sonsuza kadar Irak’ta kalamayacağının da altını çiziyor; Bush yönetimi ile Iraklı yetkililerin katılımcı demokrasi, insan hakları ve güvenlik konularında daha somut hedefler belirlemesi gerektiğini savunuyor:

"Başkan Bush, Irak konusunda Amerikan halkının ve kendi partisinin güvenini büyük ölçüde yitirdi. Eğer bu güveni yeniden kazanmak istiyorsa, Irak hükümetinden askeri ve siyasi açıdan ne istediğini açıkça ortaya koyan net bir yol haritası oluşturmalıdır. Eğer Iraklılar bu hedeflere ulaşmakta başarısız olursa, bunun bedelinin Amerikan askerlerinin geri çekilmesi olacağını göstermelidir. Eğer Bush, bir takvim oluşturmazsa, Amerikan halkı kendi takvimini işletecektir."

Boston Globe da Başkan Bush’un Irak’tan çekilme konusunda aşamalı bir plan hazırlamasının zamanının geldiği görüşünde. Bush’un Irak savaşı konusunda Demokrat Parti'yi suçlamasını eleştiren gazete, savaş kararı alınmasından Demokratların değil Bush’un kendisinin sorumlu olduğunu hatırlatıyor:

"Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, savaşa yol açan istihbarat bilgilerinin samimi hatalara dayandığını söyledi. Bush yönetiminin, doğası gereği güvenilmez olan istihbarat konusunda ne kadar dürüst olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak Amerikan halkı arasında savaşın kendisinin bir hata olduğunu düşünenlerin sayısı giderek artıyor."

Washington Times ise, Amerika’nın, ikisi de nükleer güç olan Hindistan ve Pakistan arasındaki yumuşama sürecine daha etkin biçimde müdahale etmesi gerektiği görüşüne yer veriyor. Pakistan’ı Keşmir’in bağımsızlığı için mücadele eden İslamcı örgütlere karşı harekete geçmemekle suçlayan gazete, Bush yönetiminden bu konuda Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e baskı yapmasını istiyor:

"Hindistan-Pakistan ilişkileri ve Müşerref yönetiminin istikrarı, terörle mücadele hedeflerimiz ve bölgesel istikrar açısından büyük önem taşıyor. Keşmir’deki terörist saldırılar ve Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’nün son zirvesinde iki ülke arasında yaşanan gerginlik, ilgili bütün tarafların bu konuda harekete geçmesi için bir uyarı olarak görülmelidir."
XS
SM
MD
LG