Erişilebilirlik

Erdoğan Hakkari'de


Dün akşam sürpriz bir şekilde Ankara’dan ayrılarak Van’a giden Başbakan Erdoğan bu sabah Hakkari’nin Şemdinli ilçesine geçerek burada halka seslendi.

Birkaç haftadır Hakkari’de yaşanan gerginliğin ardından bölgeye giden Erdoğan olayların takipçisi olduklarını söyledi ve vatandaşlara birlik, beraberlik ve kardeşlik çağrısı yaptı.

Erdoğan konuşmasına başlamadan önce, ellerinde, “Roj TV kapatılmasın” yazılı pankartlar tutan bir grubun ellerindeki pankartları indirmelerini istedi. Başbakan geçtiğimiz hafta Danimarka ziyaretinde Danimarka Başbakanı ile yapacağı ortak basın toplantısına PKK yanlısı yayın yapan Roj TV muhabirlerinin gelmesi nedeniyle katılmamıştı. Pankartlarının indirilmesi uyarısının ardından konuşmasına başlayan Tayyip Erdoğan, Hakkari’deki olayları kastederek, “bazıları puslu havayı sever ancak vatandaşlarımız buna inanmamalıdır” dedi.

Türkiye’nin son 30 yılda 40 bin insanını teröre kurban verdiğini hatırlatan Başbakan, dünyada teröre bu kadır ağır bedel ödeyen başka bir ülkenin bulunmadağını dile getirdi.

İktidara geldiklerinde üç kırmızı çizgilerinin olduğunu söylediklerini anımsatan Erdoğan bunları etnik, bölgesel ve dini milliyetçilik olarak sıraladı. “Türkiye’de etnik unsura dayalı milliyetçilik olmayacak” diyen Tayyip Erdoğan, alt kimliklere saygı duyulması ancak herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliğinde kardeşçe el ele ve omuz omuza yaşaması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan "Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle aklınıza ne gelirse, hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliği altında bir ve beraber olacağız” dedi ve “alt kimliklere saygı duyacağız, yani Türkü Türküm diyecek, Kürdü Kürdüm diyecek, Lazı Lazım diyecek herkes buna saygı duymak mecburiyetindedir” diye konuştu.

İktidarın sonuna kadar bu işin takipçisi olduğunu da sözlerine ekleyen Erdoğan, vatandaşları sakin olmaya çağırdı ve yargının adil bir karar vereceğini beklediklerini ifade etti. Şemdinli’nin ardından Yüksekova’ya geçen Başbakan Erdoğan’ın bölgede yaptığı incelemelere, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de eşlik ediyor.

Şemdinli’deki Olaylar Meclis Gündeminde

Bu arada, Şemdinli’deki olaylar yarın Meclis’in gündemine de geliyor.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu yarın olaylarla ilgili milletvekilerine bilgi verecek. Hakkari’deki olaylar 9 Kasım tarihinde eski PKK üyesi olduğu bildirilen bir kişiye ait kitapçıya bombalı saldırı düzenlenmesiyle başlamış ve olayla ilgili zanlıların emniyetten oldukları iddia edilmişti.

Şemdinli’deki olaylar yaklaşık iki haftadır Yüksekova ve Hakkari merkez olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde protesto ediliyor.

XS
SM
MD
LG