Erişilebilirlik

'İtalyan Savcı Beni CIA Ajanlarına Sorgulattı'


İtalya’da bir süre önce uluslararası terörizmle suçlanarak tutuklanan Fas asıllı Mohammed Daki, Milano Temyiz Mahkemesi tarafından suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. Daki, serbest bırakıldıktan sonra İtalyan Savcı Stefano Dambruoso’yu kendisini CIA ajanlarına sorgulatmakla suçladı.

Milano Temyiz Mahkemesi, Mohammed Daki’nin tutukluluğunu onaylamazken, İtalyan İçişleri Bakanlığının sınırdışı kararı ile de çelişkiye yol açtı. İçişleri Bakanlığı daha önce Como Savcılığı’nın önerisi üzerine Daki’nin sınırdışı edilmesini onaylamıştı.

Milano’lu hakim Adriana Cassone Daki’nin serbest bırakılmasına karar verirken, İçişleri Bakanlığının sınırdışı etme kararını da böylece durdurdu.

Öte yandan Muhammed Daki, serbest bırakılır bırakılmaz 6 ve 7 Ekim tarihlerinde Milano Mahkemesinde Savcı Stefano Dambruoso’nun ofisinde CIA ajanları tarafından sorgulandığını açıkladı. Daki, tutuklu bulunduğu Como cezaevinden alınarak Milano Adalet Sarayına götürüldüğünü ve burada birinci gün 2'si kadın 8 kişi tarafından sorgulandığını, ikinci gün ise sadece 2 kişi tarafından sorgulamanın yapıldığını belirtti.

Muhammed Daki’ye göre bu sorgulamalarda İtalyan Savcı Stefano Dambruoso da hazır bulundu ancak soruları kendilerinin FBI ajanı olduğunu söyleyen Amerikalılar yöneltti. Daki’ye göre Amerikalı ajanlar konuşmadığı takdirde 20 yıl Guantanamo’ya kapatılacağı tehdidinde de bulundular.

İtalyan Savcı Dambruoso, ise suçlamaları reddederek bunların fantazi olduğunu söyledi.

İtalyan basınına göre Daki’nin lehine Dambruoso tarafından imzalanan ve Como hapishanesinden çıkışını sağlayan bir belge bulunmakta.

Faslı Muhammed Daki ve İtalyan savcı Dambruoso’nun dosyası İtalyan Adalet Bakanlığına teslim edildi. Adalet Bakanı Roberto Castelli, bir iç soruşturma için değerlendirme yapıyor. Ancak Milano mahkemesine yakın çevreler, Amerikalı ajanların sorgulaması hakkında bir iz olmadığı ve bunun ayrıca yasa dışı olmadığını da vurguluyorlar.
XS
SM
MD
LG