Erişilebilirlik

2006 Tüm Dünyada Şenliklerle Kutlanıyor


Avustralyalılar yeni yıla düzenlenen konser ve havaifişek gösterileriyle girdi. Sydney limanında toplanan binlerce kişi 2006’nın gelişini kutlarken, dünyanın diğer kentlerinde yeni yıl için geri sayım devam ediyor.

Asya, Afrika, Orta Doğu, Avrupa ve Latin Amerika’da, yeni yılın gelişini kutlamak üzere çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

2006’ı en geç karşılayacaklardan biri olan Amerika’da ise, yılbaşı hazırlıkları devam ediyor. New York’un Time Square adlı ünlü meydanında toplanan binlerce kişi, her yıl olduğu gibi soğuk, yağmur çamur demeden eğlencelere katılıyor. New York’un en işlek sokaklarından biri olan Byrant Park’ta kurulan sokak pazarlarında açılan rengarenk tezgahlar arasında Türklerin de tezgahları var.

Noel ve yılbaşı zamanı Amerika’da yılın en çok alışveriş edildiği zamanlar. Yılın son gününde Amerikan Perakende Federasyonu, bu yıl noel ve yılbaşı satışlarının geçen seneye oranla yüzde 6’lık bir artış göstererek, yaklaşık 440 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Internet üzerinden satışların ise 18 milyar dolara vardığı açıklandı. İnternet üzerinden en çok satılansa elektronik aletler. Geçen seneden bu seneye internet üzerinden satılan elektronik aletlerin oranı yüzde 126’lık bir artış gösterdi.

Ekonominin bu gidişatını koruması bir anlamda New York’un terör korkusunu biraz attlattığını gösteriyor. Ancak yine de 11 Eylül terrör saldırılarının ardından her sene olduğu gibi bu sene de New York polisi yılbaşı gecesi için çok sıkı güvenlik önlemleri alıyor.

New York Emniyet Müdürlüğü, devriye gezen polis sayısını 4 katına çıkartırken, halkın arasına da çok sayıda sivil polis memuru yerleştirdi. Times meydanına açılan tüm kanalizasyon ve elektrik tünellerinin çıkış delikleri dışardan kapatılırken meydanda çöp ve posta kutusu bulmak mümkün değil. Bu gece New York’ta toplam 20 bine yakın güvenlik görevlisinin iş başı yapacağı tahmin ediliyor.

Yılbaşı gecesi New York’ta hiçbir sorununun yaşnamaması bir anlamda tüm Amerika’nın güvenliğini dünyaya temsil edeceği için New York belediyesi, şehirdeki herşeyi an ve an izleyecek.

Kim Nasıl Kutluyor

Çok eski çağlardan beri, her ülkenin kendine özel bir yeni yıl karşılama kültürü var. Eski Romalılar yeni yılı bir Mart’ta kutladılar. Romalılar daha sonra yeni yılı 1 Ocak’ta kutlamaya başladı, ancak Avrupa’nın bir çok yerinde yeni yıl 25 Mart olarak kutlandı. Bin altıyüzlü yıllarda Avrupa ülkeleri zaman ölçümü olarak Gregoryan takvimine geçtiğinde yeni yılın başlangıcı da 1 Ocak olarak belirlendi.

Günümüzde Avrupa ülkelerinin her birinde değişik bir yeni yıl kutlama geleneği var. Örneğin İskoçlar Hagmanay dedikleri yeni yılı küçük ateşler yakarak karşılıyor, Glasgow ve Edinburg gibi büyük kentlerde sokaklarda müzikli eğlenceler düzenleniyor ve herkes birbirine küçük hediyeler veriyor. Danslı sokak eğlencelerine yüz binden fazla kişi katılıyor. Gece saat 12’yi gösterdiğinde çalınan çanlar altında, İskoçlar Auld Lang Syne adlı yeni yıl şarkısını söyleyerek ve birbirini öperek yeni bir yıla adım atıyor.

Yunanlılarda yeni yıl, dini Saints Basil gününe rastlıyor. Ortadoks Kilisesi’nin ilk azizlerinden olan Basil’in gece gelip çocukların ayakkabısına hediyeler koyduğu söyleniyor. Bu nedenle çocuklar gece ayakkabılarını kapının önüne koyuyor, içerde ise tüm aile içine demir para konmuş paskalya çöreğini paylaşıyor. Ekmeğinde para çıkan kişinin yeni yılı mutluluk içinde geçireceğine inanılıyor.

Belçika’da çocuklar renkli kağıtlara anne ve babalarına mektup yazıp yeni yılın ilk günü de bu mesajları okuyor. İspanyollar, yeni yılın her ayını simgeleyen 12 üzüm tanesini yiyor. Japonlar Aralık’ın son günlerinde ev temizliği yapıyor ve kapıya, kötü ruhların içeri girmesini önlemek niyetiyle kalıp ipler bağlıyor. Budist din merkezini ziyaret ediyor, geleneksel giysilerini giyen Japonlarda var. Bazıları içlerini kötü ruhlardan temizlesin dile Shinto mabedinde gece yarısında 108 kez çalmaya başlayan çanı dinliyor.

Yeni yılı kutlama günleri de ülkeden ülkeye değişebiliyor. Vietnamlıların Tet olarak adlandırdıkları yeni yıl, 21 Ocak’la 19 Şubat arasında değişiyor. Tet’in ilk üç günü büyük önem taşıyor ve Vietnamlılar bu üç günde yaptıklarının tüm yıla yayılacağı inancıyla gülüyor, tartışıp kavga etmiyor ve iyimser davranıyor. Ayrıca pek çok Vietnamlı borcunu ödeyip evini temizleyerek yeni yıla girmeye özen gösteriyor. Ayrıca ailenin büyüğü bir kadın Tet’ten bir gün önce bir kandil yakıyor. Ertesi sabah erkenden kalkılıp en iyi giysiler giyiliyor ve pirinç bisküvisi yeniyor. Çocuklara ve konuklara para ve hediyeler veriliyor.

Kanada’nın British Columbia bölgesinde yeni yılı karşılarken buz gibi suya girme adeti yerleşmiş. Brezilya’da ise mevsim yaz olduğu için insanlar plajlara gidip atılan havai fişekleri seyrediyor, suya çiçek atıp, sahilde kandil yakıyor ve yeni yılda, tuttuğu dileklerin yerine geleceğini umuyor. Yeni yılda tüm dinleyenlerimizin tuttuğu dileklerin gerçekleşmesini diliyoruz.

XS
SM
MD
LG