Erişilebilirlik

ABD Irak'ın Devrini Hızlandırmak İstiyor


Orta Doğu’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı, Irak’ta, güvenlik işlerinin sorumluluğunu yeni kurulan Irak güvenlik kuvvetlerine devir işlemlerini hızlandırmak istediğini söyledi. Amerikalı general bunun, Iraklıların kendi geleceklerini kendi denetimleri altına almasının tek yolu olduğunu kaydetti.

Orgeneral John Abizaid, Amerikan gazetelerine verdiği mülakatta, Iraklıları eğiten Amerikalı ordu mensuplarının, bazı durumlarda güvenlik sorumluluğunu yerel unsurlara vermekte tereddüt ettiğini söyledi. General bu görevi, acemi polis ve askerlere vermenin tehlikelerini de bildiğini belirtti. Ancak General Abizaid Amerikalı askeri eğitimcilerin, Irak’ın Iraklılara ait olduğu gerçeğini kabul etmeleri gerektiğini söylüyor. General, “Eğer egemenliğe sahip olmayı istiyorlarsa, dizginleri de kontrol etmeleri gerekiyor’ şeklinde konuştu.

Orgeneral Abizaid Amerikalı eğitimcilerin, hangi Irak birimlerinin hazır duruma geldiğini bildiklerine de işaret etti ve, “Diğerleri de, düşe kalka bu işi öğrenecekler” şeklinde konuştu. Güvenlik işleri sorumluluğunun büyük çapta Amerikan birliklerinden Irak ordusuna devredileceğini belirten Amerikalı general, ülkenin bazı bölümlerinin bu işe, diğerlerinden daha erken hazır duruma geleceğini de sözlerine ekledi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Lawrance DiRita askeri eğitimcilerin, güvenlik sorumluluğunun devrinden önce, Irak birliklerinin çok yüksek bir standarda ulaşmasını istediklerini bildirdi. Sözcü Orgeneral Abizaid’in konuya çok dengeli bir çözüm istediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bir askeri birimin, 'Artık güvenliği sağlayabilecek düzeye geldim,' diyebilmesi önem taşıyor. Birçok Irak askeri birliği bu noktaya ulaşmış ve bunu diyebilecek duruma gelmiş bulunuyor. General Abizaid de Irak birliklerinin kendilerine güveninin çok yüksek olduğunu biliyor. Irak güvenlik kuvvetlerini sorumluluğu yüklenecek duruma ne kadar kısa sürede getirebiliriz, sorusu önem taşıyor. Sorun, bu birlikleri başarılı olmalarını sağlayacak standartlara ne zaman ulaştırırız, noktasında düğümleniyor. General Abizaid bu noktaya yaklaştığımızı söylüyor."

Amerikalıları Irak’ta başarı konusunda sabırlı olmaya çağıran Amerikan Kuvvetlerinin Komutanı Orgeneral Abizaid, birçok Amerikalının Irak’ta sağlanan ilerleme ile çözülmesi gereken konular arasında gerçekçi bir değerlendirme yapamadığını da belirtiyor. Amerika’dan kaynaklanan baskıların, Irak’taki askerlerin zaten çok zor olan işini daha da zorlaştırdığını kaydeden Orgeneral Abizaid, 2006’da askeri açıdan, Irak konusunda iyimser olduğunu söylüyor.
XS
SM
MD
LG