Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan Washington’daki temaslarını sürdürüyor. Alpogan, dün Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Konferansı Barış Ornarlı izledi.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, konuşmasına, bu makama atanan ilk sivil olduğuna dikkat çekerek başladı.
Türk - Amerikan İlişkileri
Büyükelçi Alpogan’ın konuşması, kısa olmakla birlikte Türk – Amerikan ilişkileri ağırlıklıydı. Türk – Amerikan ilişkilerinin Türk dış politikasının en önemli unsurlarından biri olduğunu söyleyen Alpogan, Ankara’nın ilişkilerin seyrinden memnun olduğunu belirtti. Alpogan, iki ülkenin Balkanlar, Kafkaslar, Akdeniz, Orta Asya ve Ortadoğu’da işbirliği yapması için fırsatlar olduğuna dikkat çekti.
Washington Enstitüsü’ndeki oturuma katılanlardan gelen sorulara yanıt veren Büyükelçi Alpogan İran ve Irak konularında önemli açıklamalar yaptı.
"İran'ın Nükleer Silah Edinmesi Rahatsız Edici"
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, İran’ın komşu bir devlet olduğunu; Türkiye’yle İran’ın birbirlerinin içişlerine karışmama politikası izlediklerini söyledi. Bununla birlikte Alpogan İran’ın nükleer silah edinmesi olasılığının “rahatsız edici” olduğunu vurguladı.
Alpogan “Bu olasılık hoşumuza gitmiyor” şeklinde konuştu. Ancak, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri çözümün diplomasiden geçtiğini belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Amerika’nın diplomatik girişimlerine destek verdiğini söyleyen Alpogan, eğer konu İran’ın enerji ihtiyacını karşılamaksa, o zaman İran’ın nükleer programının silah geliştirmesine izin vermeyecek bir şekilde düzenlenmesi gerekeceğini belirtti. Yiğit Alpogan, bu telkinlerini; bu görüşlerini İranlı yetkililere sürekli ilettiklerini de kaydetti.
"Kerkük Giderse, Irak da Gider"
Büyükelçi Alpogan bir soru üzerine Kerkük konusuna da değindi. Kerküklüler, Irak Anayasası uyarınca 2007 yılında sandık başına giderek, hangi idari bölgeye dahil olmak istediklerini tayin edecek. Yani Kürt Bölgesine mi Sünni bölgesine mi katılacaklar, yoksa ayrı bir idari birim olarak mı kalmayı tercih edecekler?... İşte, Büyükelçi Yiğit Alpogan, böyle bir referandumun son derece tehlikeli olduğunu kaydetti.
Kerkük’ün son derece önemli bir şehir olduğunu ve Irak’ı simgelediğini söyleyen, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, “Kerkük giderse, Irak gider” şeklinde konuştu; Kerkük herhangi bir idari bölgeye katılırsa, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının çok zor olacağını; hatta mümkün olmayacağını vurguladı.
Alpogan, Kerkük’ün nüfus yapısının bilinçli olarak değiştirildiğini belirtti ve bu nedenle ya referandumun ertelenmesi ya da anayasanın değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Alpogan, Kerkük’ün geleceği konusunda sadece Kerküklülerin değil, bütün Iraklıların oy kullanması için anayasanın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
"ABD Birkaç PKK Liderini Yakalayıp Teslim Etsin"
Büyükelçi Yiğit Alpogan, soruları yanıtlarken diğer konulara da değindi. Örneğin, Alpogan, Suriye’nin tecrit edilmemesi gerektiğini; sorunların diyalog yoluyla giderilebileceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün dün açıkladığı Kıbrıs Eylem Planı konusunda Amerika’dan destek isteyen Alpogan, Türkiye’nin adada çözümden yana olduğunu hatırlattı.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, son olarak PKK konusunda, kendi görüşünü aktardığını kaydederek, Amerika’nın birkaç PKK liderini yakalayıp Türkiye’ye teslim etmesinin ilişkilerin daha da iyileşmesinde etkili olabileceğine dikkat çekti.