Erişilebilirlik

İran'dan Diplomasiye Son Verme Tehdidi


İran, Güvenlik Konseyi'ne havale edilirse, nükleer soruna diplomatik yoldan çözme bulma çabalarının son bulacağını bildirdi.

İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmeleri yürüten baş yetkilisi Ali Larijcani, havale durumunda İran’ın yasaklanmış nükleer faaliyetlerine yeniden başlayacağı ve tesislerinde Birleşmiş Milletler denetimine izin vermeyeceği tehditinde bulundu.

Amerika, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya yaptıkları ortak açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nden, 2 Şubat’ta yapacağı olağanüstü toplantıda İran’ı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bildirme kararı almasını istemişti.

Londra’da toplanan altı ülkenin Dışişleri Bakanları, İran’la ilgili son raporunu hazırlaması için Daire başkanına Mart ayına kadar süre tanınması konusunda da görüş birliğine varmıştı.

Beyaz Saray sözcüsü , Daire'nin Perşembe günü yapacağı toplantıda İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili yerine getirmesi gereken koşulları belirleyeceğini de söyledi.

'İran Misilleme Yapmayacak'

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, günlük ham petrol üretimini mevcut düzeyde tutma kararı aldı.

Dünya petrol ihtiyacının üçtebirini karşılayan OPEC halen üretimini son 25 yılın en üst düzeyinde tutuyor.

İran’ın nükleer programından dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesi beklenirken, Tahran, karara misilleme amacıyla petrol ihracatını kısmayacağını bildirdi.

Petrol üretiminde yeni bir kriz beklentilerine karşı, OPEC üyeleri Mart ayında bir kez daha toplanacak.

OPEC’e bağlı ülkelerin petrol bakanları, günlük üretim kotasını 28 milyon varilde tutma kararı aldı. Petrol uzmanı İhsan Ül-Hak, nükleer programından dolayı İran’ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesi ve bu ülkenin kararı protesto etmek amacıyla petrol ihracatını kesmesi durumunda, OPEC’in Mart ayındaki toplantısında durumu gözden geçireceğini açıkladı:

"İran, Asya ve Avrupa ülkelerine günde 2 buçuk milyon varilden fazla petrol ihraç ediyor. İran’ın ihracatını durdurması ya da kısıtlaması durumunda, bu ülkelere etkisi çok ağır olacak. Çin ve Rusya’yla iyi ilişkilerinden dolayı İran’ın, ihracatını yalnızca Asya ülkelerine sürdürmesi de mümkün. Avrupa’ya petrol ihracatı azalırsa, bu ülkeden doğan kayıplarını başka şekilde gidermek zorunda kalacaklar."

Perşembe günü toplanması kararlaştırılan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin, İran’ın durumunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bildirmesi bekleniyor. Amerika ve diğer bazı ülkeler, İran’ın, nükleer enerji programı adı altında, gizlice nükleer silah geliştirmeye çalıştığı görüşünde. Tahran ise, bu suçlamayı yalanlıyor. İran Petrol Bakanı Kasım Veziri, Viyana’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey’e sevkedilmeleri durumunda misilleme amacıyla petrol ihracatını kesmeyeceklerini söyledi.

Ham petrol fiyatları, halen rekor düzeyde ve varil başına 70 Dolar’da seyrediyor. Uzmanlar, İran’ın ihracatını kesmesi durumunda bu rakamın iki katına fırlamasından kaygı duyuyor. İran, dünyanın en çok petrol ihraç eden dördüncü ülkesi. Bu ülkenin bir anda ihracatını kesmesi durumunda, alıcı ülkelerin başka bir alternatif bulma şansı çok az. OPEC bakanları 8 Mart’ta yapılması planlanan bir sonraki toplantıda, bu durumu görüşecek.

XS
SM
MD
LG