Başkan Bush, Amerika’nın altı büyük liman işletmesinin Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir şirkete devredilmesini savundu.
Başkan, varılan sözleşmeyi engellemeyi hedefleyen her yasayı veto edeceğini açıkladı.
Başkan Bush, limanların İngilizler tarafından işletilmesine ses çıkarmayan Amerika’nın Ortadoğu’dan bir şirketi engelleme girişimiyle dünyaya yanlış bir mesaj vereceğini savundu.
Amerika’nın altı büyük limanını işleten İngiliz firma, Dubai’den bir şirket tarafından satın alındı.
Bush Yönetiminin limanların yeni şirkete devrini onaylaması, güvenlik kaygıları nedeniyle hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi parti tarafından eleştiriliyor.
Cumhuriyetçi Partinin Senato grup lideri Bill Frist, Kongre konuyu inceleyinceye kadar Beyaz Saray’dan liman işletmelerinin devrini geciktirmesi istedi, aksi halde sözleşmeyi engelleyecek bir yasa çıkaracaklarını söyledi.
Kongre'yle Beyaz Saray Arasında Gerginlik
Başkan Bush, limanların İngilizler tarafından işletilmesine ses çıkarmayan Amerika’nın Ortadoğu’dan bir şirketi engellemeye çalışmasının tüm dünyaya yanlış bir mesaj vereceğini söyledi. Dün özel uçağıyla Colorado’ya giderken gazetecilerle sohbet eden Başkan, limanları işletecek şirketin incelendiğini ve sicilinin temiz çıktığını belirtti.
Başkan, şirketin Amerika’nın müttefiki olan bir ülkeden olduğunu söyledi ve “Amerika’ya büyük miktarda mal sevkedilen limanların birçoğunu zaten bu şirket işletiyor” dedi.
New York, New Jersey, Philadelphia, Baltimore, New Orleans ve Miami limanlarını “The Peninsular And Oriental Steam Navigation” adlı İngiliz şirketi işletiyordu. İngiliz şirketini Dubai Ports World adlı Birleşik Arap Emirlikleri satın alınca limanların işletmesi otomatik olarak Araplara geçti. 6 milyar 800 milyon Dolarlık bu satışın hala İngiliz mahkemelerinde onaylanması gerekiyor.
Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti eleştirileri reddetti, terörizmle mücadele konusunda Amerika’yla uzun bir süredir bilfiil işbirliği yapıldığını hatırlattı.
Bush Yönetiminin limanların yeni şirkete devrini onaylaması, güvenlik kaygıları nedeniyle hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi parti tarafından eleştiriliyor. Başkanın kendi partisinden liderlerin de onaya karşı çıkması Beyaz Sarayı zor durumda bıraktı. Cumhuriyetçi Parti liderler, Beyaz Saray devir işlemini durdurmaz ise planı önlemeye çalışan Demokratlara katılacaklarını açıkladılar.
Demokrat Partili Senatör Charles Schumer, el Kaide’nin Birleşik Arap Emirliklerinde daha faal olduğunu, dolayısıyla şirketin daha dikkatli incelenmesi gerektiğini savundu. Senatör Schuler ile Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu üyesi Cumhuriyetçi Partili Milletvekili Peter King, girişimi önlemek için gelecek hafta Kongre’ye yasa tasarısını sunacaklarını açıkladı.
Milletvekili King, Birleşik Arap Emirliklerinin terörizmle yakın ilişkileri bulunduğunu ileri sürdü ve Amerika’nın böyle bir riski göz alamayacağını söyledi.
Amerika İç Güvenlik Bakanlığı, limanların işletmesini devralacak şirketin, eski şirketlere kıyasla çok daha titizlikle incelendiğini ve bir sorun bulunmadığını bildirdi. Yetkililer limanların güvenliğinden kaygı duymadıklarını ve bu konuda şirketle işbirliğini düzenli bir şekilde süreceğini açıkladılar.
Kararı Finans Çevreleri Nasıl Karşılıyor?
Amerika’da stratejik önemde altı limanı işleten İngiliz P&O adlı şirketi merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nde olan Dubai Ports Worlds’ün geçtiğimiz hafta satın almasının ardından Washington’da yeni bir tartışma başladı. Arap firmanın olası terör saldırılarını engelleme konusunda açık vermesinden korkan çevreler, liman yönetimlerinin el değiştirmesini durdurmak için girişimlere başlıyor. Konu gelecek hafta Kongre’de tartışılacak. Sözkonusu girişimin finans çevrelerinde nasıl karşılandığını New York muhabirimiz Elif Özmenek derledi.
Dubai Ports World'ün Amerika’da stratejik önemde altı limanın işletmesini devralacak olması 11 Eylül sendromundan kurtulamayan Amerikalıları endişelendiriyor. Eski Başkan Bill Clinton'ın eşi ve New York Senatörü Hillary Clinton, New York, New Jersey, Baltimore, New Orleans, Miami ve Philadelphia gibi stratejik önem taşıyan şirket devirlerinin engellenmesi yönünde bir yasa tasarısı sunarken, yine New York senatörlerinden Charles E. Schumer, Başkan Bush'a anlaşmanın yürürlüğe girmemesi için çağrıda bulundu. Liman yönetimlerinin el değiştirmesini durdurmak için girişimlere başlayan çevreler, buna sebep olarak, 11 Eylül saldırılarını düzenleyen teröristlere El Kaide'nin para transferlerinde Birleşik Arap Emirlikleri bağlantılarını kullanmasını ve saldırılardaki 19 teröristten ikisinin sözkonusu ülkenin vatandaşı olmasını gösteriyorlar.
Washington’daki bu tartışmalar, finans ve iş çevrelerinde nasıl karşılanıyor? New York’ta bulunan ve Müslüman ülkelere yabancı yatırımı arttırmayı hedefleyen Dinar Standard adlı kuruluşun kurucularından Sajjad Chowdhry konuyu Amerika’nın Sesi Radyosu’na değerlendirdi.
“Birleşik Arap Emirlikleri devletine ait olan Dubai Ports şirketi, dünyanın en büyük liman operatörlerinden biri. Burada söz konusu olan kaynakları, imkanları ya da bilgisi Amerika’daki limanları işletmekte yetersiz olan bir şirket değil. Öncellikle bunun iyi bilinmesi gerekiyor” diyen Sajjad Chowdhry, konunun bundan dolayı iş dünyasını yakından ilgilendirdiğine dikkati çekiyor.
Chowdhry, Dubai’nin bir başarı hikayesi olduğunu, dünya ekonomi ve finans sitemine entegrasyonunda çok başarılı kabul edildiğini belirtirken, Müslüman ülkelerin bu modeli kendilerine örnek aldığını da vurguladı.
Sajjad Chowdhry, “Dubai’nin Müslüman ülkeler arasında çok ılımlı bir yeri var. Amerika’da Dubai Port şirketinin limanları devralmasına karşı çıkılması sadece aşırı dinci tepkileri güçlendirmeye yarıyor. Profesyonel anlamda hiçbir şey fark ettirmeyecek bu konun geldiği yer, İslam dünyasında ılımlı sesleri de riske etmek anlamına geliyor” dedi.
Son zamanlarda Birleşik Arap Emirlikleri’nden ABD’ye yatırımın bir trend haline geldiği ve arttığını belirten Chowdhry, limanlar konusunda yaşanan tartışmaların, bazı yatırım çevrelerini olumsuz yönde etkileneceğini vurguladı. Chowdhry, bu tip olayların Amerika’da da Orta Doğulu yatırımcılarına karşı ön yargının oluşmasında büyük rol oynadığını söyledi.
Geçtiğimiz hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin bölgeye bir uzay istasyonu kurulması için Amerikan şirketi olan Boeing ve GE ile 15 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığını belirten Chowdhry, Washington’da alevlenen liman tartışmalarının bölgeye yatırımı ise daha az etkileneceğinin altını çizdi.