Erişilebilirlik

'Irak Tarihi Dönüm Noktasında'


Başkan Bush, Irak’ta şiddetlenen mezhep çatışmalarının, Irak halkını yeni bir tarihi dönüm noktasına getirdiğini söyledi.

Washington’da Amerikalı eski muhariplere hitaben konuşan Bush, Irak’ta önümüzdeki dönemin çok kritik olacağını belirtti.

Çarşamba günü Samarra’da Şiilerin kutsal Askeriye camisine girişilen saldırının, teröristlerin vahşetini bütün dünyaya gösterdiğini söyleyen Bush, sorumluların mutlaka yakalanacağını bildirdi ve Irak halkını sakin olmaya çağırdı.

Başkan Iraklı dini liderlerin çoğunun ülkenin bütünlüğünü korumaktan yana olduğunu söyledi ve Şiilerin lideri Ayetullah Sistani’ye, saldırıdan sonra yaptığı açıklamalar nedeniyle teşekkür etti. Başkan, Sistani’nin konuşmalarını “yapıcı” olarak niteledi.

Iraklıların demokratik kurumlar oluşturmaya başladığını, bunun, barışçı ve özgür bir topluma geçiş açısından çok önemli olduğunu belirten Bush, özgürlük yolunda ilerleyen her toplumun, engellerle karşılaştıktan sonra başarıya ulaştığını belirtti.

Konuşmasında İran’a da değinen Başkan Bush bu ülkede demokratik değişimi destekleyeceğini, İran’ın nükleer silah geliştirmeye kalkışmasını ise her zaman kınayacağını söyledi.

Başkan Bush, “terörü destekleyen en büyük devlet” ve “şeffaflıktan uzak rejim” olarak nitelediği İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin verilemeyeceğini bildirdi.

Bush, Filistin’de geçen ayki seçimleri kazanan militan Hamas grubunu demokrasiyi benimseyip İsrail’i tanımaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG