Erişilebilirlik

BM'de Yeni İnsan Hakları Komisyonu


Birleşmiş Milletler yeni bir insan hakları dairesi kurmayı planlıyor. Nedeni ise mevcut İnsan Hakları Komisyonu’nun bir dizi skandal nedeniyle itibarını yitirmiş olması. Ancak Amerika girişimden memnun değil. Genel Sekreter Kofi Annan ve Genel Kurul Başkanı Jan Eliasson Birleşmiş Milletler bünyesinde İnsan Hakları Konseyi adıyla yeni bir komisyon kurulmasını desteklediklerini açıkladı. İki yetkili İnsan Hakları Komisyonu’nun kendine verilen görevi yerine getiremediği de vurguladı.

Genel Kurul Başkanı Jan Eliasson, 191 üye ülke arasında aylardır yapılan görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmadığını, tam aksine girişin çıkmaza girdiğini söyledi. Eliasson “bu önerinin en iyi öneri, en iyi girişim olduğuna inanıyorum” dedi. Kendisi için artık başka seçenek bulunmadığını belirten Genel Kurul Başkanı, önerinin kabul edilip edilmemesinin artık üye ülkelere bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçen Eylül ayındaki Genel Kurul zirvesinde İnsan Hakları Komisyonu’nun tümüyle gözden geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Çünki komisyonun 53 üyesi arasında, neredeyse her zaman, Sudan, Küba, Zimbabwe gibi insan hakları ihlalleriyle ünlü ülkeler de bulunuyor. Genel Sekreter Kofi Annan, geçen yıl Komisyon’un varlığını sürdürmesini ancak üyelik koşullarının değiştirilmesini istemişti. Annan, tüm beklentileri karşılamasa da Eliasson’un önerisini desteklediğini söyledi.

Kofi Annan, Genel Kurul Başkanının çok sabırlı bir insan olduğunu ve zirvede alınan karar çerçevesinde tüm üye ülkelerle danıymalarda bulunduğunu söyledi ve devamla: “Baktı ki görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmıyor böyle bir öneri hazırlamak zorunda kaldı. Sorunları, kaygılarımızı herkes biliyor.. Artık zaman karar zamanıdır” dedi.


Diplomatların çoğu öneriye sıcak bakmıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir Çinli diplomat önerinin problemli olduğunu söyledi. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton da konuyla ilgili olarak Washington’un uluslararası görüşmeler yapılmasını isteyebileceğini açıkladı.
Yeni önerinin, Genel Sekreter Kofi Annan’ın kendisinin koyduğu koşulları bile karşılamadığını ileri süren Bolton, Amerika’nın metni dikkatle inceleyeceğini söyledi ve “danışma dönemli bitti sıra pazarlıkta..” dedi.

İnsan Hakları kuruluşlarının yeni İnsan Hakları Konseyi’ne tepkileri “hiç yoktan iyidir” şeklinde oldu. Uluslararası Af Örgütü yeni konseyle ilgili kararın derhal onaylanmasını çağrısında bulundu. Örgüt sözcüsü Yvonne Termingen, yeni konseyin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek dedi.

XS
SM
MD
LG