Erişilebilirlik

Laricani Avrupalı Bakanlarla Görüşecek


İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi nezdindeki daimi temsilcisi Ali Laricani, yarın Viyana’da Avrupalı dışişleri bakanlarıyla biraraya gelecek.

Sürpriz toplantı, İran’ın son dakika isteği üzerine planlandı.

Viyana’da yarın yapılacak görüşme, Pazartesi günkü Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi toplantısı öncesinde, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığı gidermeyi amaçlıyor.

Toplantıya İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları katılacak. Diplomatik çevreler, Avrupalı bakanların İran’a yeni bir öneride bulunmayacağını, sorunu gidermek için Laricani’nin çözüm yolu önermesini beklediklerini söyledi.

İranlı yetkili ise Viyana görüşmesi öncesinde, bugün Rusya’da temaslarda bulunuyor. Ali Laricani, ülkesinin uluslararası toplumun çağrılarına uyarak, uranyum zenginleştirme programına son verip-vermeyeceğine ise hala açıklık kazandırmış değil.

Ahmedinejad'dan Batılı Ülkelere Suçlama

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Batılı ülkeleri, dünya petrol kaynaklarını kontrol altına almaya çalışmakla suçladı.

Ahmedinejad, Malezya’ya yaptığı ziyaret sırasında, tüm küresel kaynakları ele geçirmeye çalışan zengin ülkelerin bu şekilde gelişmekte olan ülkeleri refahtan yoksun bıraktıklarını söyledi.

Malezya Dışişleri Bakanı Hamid Albar da, uluslararası toplumun, İran’ın nükleer programları konusunda verdiği güvenceleri kabul etmesi gerektiğini söyledi. Malezyalı Bakan, Batılı ülkelerin, yeni bir krizi de kaldıramayacağını dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin Pazartesi günkü toplantısı öncesinde, diğer ülkelerden destek toplamaya çalışıyor.

Daire, Pazartesi günkü toplantıda İran’ı, yaptırım kararı alması için Güvenlik Konseyi’ne sevkedebilir.

Laricani Amerika'yı Suçladı

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi nezdindeki daimi temsilcisi, Amerikanın Tahran ile Moskova arasındaki nükleer görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını istediğini öne sürdü.

Ali Laricani, Daire İran’ı BM Güvenlik Konseyine havale kararı alırsa Rusya ile görüşmelerin sona ereceği uyarısında da bulundu.

Laricani, bu açıklamaları Moskova’da Rusya yetkililerle görüşmesinden sonra yaptı.

Rus yetkililer, Tahran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmayı reddetmesi nedeniyle görüşmelerin çıkmaza girdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG