Erişilebilirlik

Berlin'deki Türk Yürüyüşü Olaysız Bitti


Alman meclisinin Ermeni soykırımı iddaaları ile ilgili kararını protesto amacıyla düzenlenen “Berlin Talat Paşa Harekatı”nın mitingi Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleşti.

Doğu Perinçek liderliğindeki Türkiye İşçi Partisi'nin (İP) ve Almanya Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği’nin ön ayak olduğu ve "Büyük Proje 2006" başlığı altında Ermeni soykırım iddaalarına karşı düzenlenen yürüyüş gerilimli bir atmosferde ama olaysız sona erdi.

Polisin verdiği sayıya göre 800, organizatörlere göre onbinlerce kişinin, benim gözlemlerime göre ise yaklaşık 3000 göstericinin katıldığı yürüyüş öğle saatlerinde kentin merkezindeki Türkevi'nin önünde başladı ve birbuçuk saat sonra Ernst Reuter Meydanında yapılan mitingle son buldu.

Türk, Azeri, Türkmen ve Irak bayraklarının taşındığı mitingte İP Başkanı Doğu Perinçek, Yargıtay Emekli başsavcısı Vural Savaş, Emekli Hava Korgenerali Yaşar Müjdeci ve Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği Başkanı Yavuz Dedegil yaptıkları konuşmalarda tarihin saptırıldığını ve 1915 yılında yaşananların Batı kamuoyunda anlatılanlarla alakası olmadığını söylediler.

Perinçek konuşmasında bugün Berlin’de 91 yıl sonra Çanakkale’nin savunulduğunu, Talat Paşa’nın ise örnek alınması gereken bir vatansever olduğunu savundu.

Konuşmacıların, Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi'nin soykırım olmadığına dair herhangi bir cümle söylenmemesi koşuluna uydukları dikkat çekerken, Doğu Perinçek konuşması öncesinde polislerle tartıştı. Polisin 'muhtemelen suç işleyeceği şüphesi’ ile konuşturmak istemediği Perinçek sonra mikrofona polis refakatında çıkabildi. Perinçek’in konuşmasında temkinli olduğu gözlemlenirken, medyaya verdiği demeçlerde Ermeni soykırımını yalan olarak tanımlaması nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulduğu haber veriliyor.

Bu arada Berlin’deki etkinliklerin düzenlenmesinde önemli rol oynayan Talat Paşa Harekatı adlı girişimin yürütme kurulu başkanı KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın daha önce belirtildiğinin tersine Berlin’e gelmemesi dikkati çekti.

"Büyük Proje 2006" başlıklı ve geçen Çarşamba günü İttihat ve Terakki Partisi’nin İçişleri bakanı olan ve 1921 yılında Berlin’de Soghomon Tehlirian adlı bir Ermeni komitacı tarafından öldürülen Talat Paşa’yı anma törenyle başlayan ve yarın son bulacak etkinlikler dizisine başlangıçta özellikle Almanya’dan birçok sivil toplum kuruluşu destek veriyordu.

Ancak yapılan çağrılarda Ermeni soykırımı iddialarını geçen yıl Federal Mecliste kabul eden Almanya’nın bu kararı geri almaması halinde başkentinin sokaklarının Paris gibi yanabileceğinin ima edilmesi ve özellikle Doğu Perinçek’in diğer katılımcılara danışmadan düzenlemeyi kendisine mal ettiği ve siyasi şova dönüştürmek istediği yolundaki açıklamalar üzerine birçok dernek desteğini geri çekmişti.

Çağrıdaki bu sözler nedeniyle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül devlet çalışanlarının ve diplomatların etkinliklere katılmasını yasaklarken, Berlin İdari Mahkemesi yürüyüşün ancak bazı koşullar altında yapılabileceğine karar vermişti.

Bu bağlamda dikkati çeken, Berlin’deki yürüyüşe katılanların büyük bir bölümünün Türkiye’den uçaklarla ve Hollanda, Fransa ve Batı Almanya’dan da otobüslerle gelen gruplardan oluşmasıydı. Berlin’deki Türk nüfusu ise 200 bin civarında.

Öte yandan yürüyüş sonrasında yarına kadar sürecek Talat Paşa Kurultayı başladı. Kurultay kapsamında çeşitli bilim adamları ve tarihçiler Ermeni Soykırımı iddiaları konusunda görüş belirterek, sempozyumlara katılacaklar.

XS
SM
MD
LG