Erişilebilirlik

Bush Irak Konusunda İyimser


Irak'tan gelen bütün olumsuz haberlere rağmen Beyaz Saray Irak’ın geleceğiyle ilgili iyimserliğini kaybetmiyor. Başkan Bush, Irak’a müdahalenin üçüncü yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, bu ülkede bir birlik hükümetinin kurulması sürecinde ilerleme sağlandığını söyledi, Iraklı liderlerden bu işi biran önce bitirmelerini istedi:

“Aralık ayında Iraklılar demokrasiden yana oy kullandılar. Seçmenlerin yüzde 75’i sandık başına gitti. Şimdi de Iraklı liderler halkın iradesini yansıtacak bir hükümeti kurmak için çalışıyor.”

Başkan Bush’un bu açıklamalarına rağmen, hükümetin Irak’la ilgili politikalarına Amerikan kamuoyunun desteği giderek azalıyor. Bush üçüncü yıldönümüyle ilgili bu hafta bir dizi konuşma yapmayı planlıyor.

Bu arada Başkan Yardımcısı Dick Cheney, yönetimin izlediği yolu savundu ve Irak’ın bir iç savaşın eşiğinde olduğu iddialarını reddetti. Cheney, direnişçilerin ülkeyi parçalamak için ellerinden geleni yaptığını ve çaresizlik içinde olduklarını iddia etti. Başkan Yardımcısı, Irak’ta siyasi süreçle ilgili belirlenen bütün hedeflerin gerçekleştiğini ve ülkenin güvenlikle ilgili sorunlarında da ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Şiiler Kerbela'da Toplanıyor

Yüzbinlerce Şii, bugün Aşure günü törenleri için Irak’ın Kerbela kentinde toplanıyor.

Düzenlenecek etkinliklere yaklaşık 2 milyon kişinin katılması beklenirken, 8 bin polis ve asker, Kerbela’da güvenliği sağlayacak.

Bu arada dün Kerbala’da havan topu saldırısı düzenlendi. Ancak saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Duluiye kentinde saldırıya uğrayan Amerikan askerleri, ateşe ateşle karşılık verdi ve sekiz kişiyi öldürdü. Bağdat’ta da çeşitli saldırılarda en az 12 kişi öldü; kimliği belirsiz saldırganlarca daha önce öldürülen üç kişinin ise cesetleri bulundu.

Öte yandan eski Başbakan İyad Allawi, İngiliz televizyonuna verdiği demeçte, Irak’ta iç savaşın başladığını söyledi.

XS
SM
MD
LG