Erişilebilirlik

Bush Tel Afer'i Örnek Gösterdi


Başkan Bush, Irak savaşının üçüncü yıl dönümü dolayısıyla bugün yaptığı konuşmada, Irak’ın kuzeyindeki Tel Afer’de sağlanan gelişmeye geniş yer ayırdı.

Ohio eyaletinin Cleveland kentinde, Şehir Kulübü’nde konuşan Bush, nüfusunun çoğunluğu Iraklı Türkmenler olan Tel Afer’in bugün teröristlerden temizlendiğini ve kentte sükunetin sağlandığını söyledi.

Başkan, kentin bir süre yabancı ülkelerden gelen, El Kaide terör örgütüne bağlı unsurların kontrolu altına girdiğini, yerel polisin, Tel Afer’deki eski Osmanlı kalesinde bulunan merkezinden çıkamaz hale geldiğini anlattı.

Bush, Tel Afer’de, Amerikan kuvvetlerinin desteğiyle Irak güçleri tarafından girişilen operasyonda, yerel halkın korunduğunu ve kentin teröristlerden temizlendiğini anlattı.

Bush, savaşın üçüncü yıldönümü dolayısıyla dün Beyaz Saray’da basına yaptığı açıklamada da, Irak’ta birlik hükümeti kurulması yolunda önemli adımlar atıldığını söyledi, Iraklı liderlerden bu işi biran önce bitirmelerini istedi.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise, yönetimin politikasını savundu ve direnişçilerin çaresizlikten ülkeyi iç savaşa sürüklemek istediğini söyledi.

Buna karşılık Demokrat Partili Kongre üyesi John Murtha, Irak’ta iç savaşın başladığını öne sürdü ve Amerikan birliklerinin derhal geri çekilmesini gerektiğini savundu.

Eski bir deniz piyade subayı olan Murtha, Kongre’de, savaşın başlamasına izin veren karara olumlu oy vermekle hata etmiş olduğunu söyledi. Murtha, yabancı askerlerin ülkeden ayrılmasının Irak liderlerini istikrarlı bir hükümet kurmaya teşvik edeceği görüşünü dile getirdi.

Şiiler Kerbela'da Toplandı

Öte yandan, yüzbinlerce Şii Aşure günü dolayısıyla Irak’ın Kerbela kentinde toplandı. Yetkililer kentte 8 bin asker ve polisin güvenliği sağladığını bildirdi.

2004 yılındaki kutlamalar sırasında meydana gelen bombalı saldırıda 170 kişi ölmüştü.

Ayrıca Bağdat’ta vurularak öldürülmüş 6 kişinin daha cesedi bulundu. Yol kenarında patlayan bir bomba yüzünden de iki polisle bir sivil öldü.

XS
SM
MD
LG