Erişilebilirlik

'ABD PKK ile Mücadelede İyi Bir İşbirliği Örneği Verdi'


PKK sempatizanlarıyla güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların güneydoğu Anadolu bölgesinden büyük kentlere sıçrama eğilimi göstermesi yalnız yurt içinde değil, yurt dışında da kaygıyla izleniyor.

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği yayınladığı basın bildirisinde “tüm tarafları sakinliklerini korumaya, sukünet ve düzeni yeniden sağlamaya davet” etti. Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtlayan eski içişleri bakanlarından Rüştü Kazım Yücelen, son gelişmeleri ve Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde Amerika ile yaptığı işbirliğini değerlendirdi.

'Hükümet Güvenlik Kuvvetlerine Moral Vermeli'

Yücelen, düzenlenen gösterilerin bir haftanın, bir ayın işi olduğunu zannetmediğini, uzun zaman önce planlandığını öne sürdü. Eski içişleri bakanı, “Şemdinli olayları bunun belki ilk ateşleme yeri olmuştur” dedi ve devamla, “Şemdinli olaylarıyla güvenlik kuvvetlerinin şevki kırılmıştır, morali bozulmuştur. Maalesef hala Türkiye’de terörden medet umarak terörle belli bir yere gelinebileceğini düşünenler var. Terörün dini, dili, ırkı yoktur.” şeklinde konuştu. Rüştü Kazım Yücelen, hükümetin güvenlik kuvvetlerine moral vererek, konunun üzerinde durarak ve siyasi rant elde etmeye çalışmayarak terörü önleyebileceğini belirtti.

'Amerika ile Stratejik Ortaklık Devam Etmeli'

Türkiye’nin terörle mücadelesinde Amerika ile yaptığı işbirliğine de değinen Rüştü Kazım Yücelen, Amerika ile stratejik ortaklığın devam ettiğine inandığını; bu ortaklığın devam etmesi gerektiğini vurguladı. Stratejik ortaklığın zaman zaman zedelenmiş olabileceğini kaydeden Yücelen, bunun süratle tamir edilmesi gerektiğini belirtti.

Yücelen, “Amerika Birleşik Devletlerinin şu andaki durumunu gayet iyi anlayabiliyorum. Ben, Irak’a müdahale yapılmadan önce de, hükümette olduğum süre zarfında da, [o zamanki] ABD Büyükelçisi Pearson’la konuşmalarımda da, bütün gelen Senatörlerle konuşmalarımda da bizim Türkiye olarak, veya benim, hükümetin bir üyesi olarak ABD’nin Irak’a yapacağı bir harekete karşı olmadığımızı ancak, bu hareketin sonucunun bizi ilgilendirdiğini söyleye geldim. Yani bu hareket bittiği zaman, kuzey Irak’taki durum ne olacak, Irak’ın toprak bütünlüğü bölünecek mi, bunların üzerinde hep durdum. Keşke, tezkere oylamasında daha aklı selime uygun davranılsaydı” dedi.

Amerika’nın, Abdullah Öcalan'ın yakalanması dahil, Türkiye’nin terörle mücadelesinde işbirliğinde iyi bir sınav verdiğini söyleyen eski İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Irak’taki kargaşadan ötürü bu ülkenin, kuzey Irak’ta PKK terör örgütüyle yeterince mücadele edemediği kanaatinde olduğunu belirtti.

Yukarıdaki linke tıklayarak röportajı dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG