Erişilebilirlik

'Milliyetçilik Araştırması'


Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre, Amerika en büyük dış tehdit olarak algılanıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 18-26 Şubat 2006 tarihleri arasında 15 ilin kentsel ve kırsal kesiminde, 18 yaş ve üstü 800 kişiyle yaptığı araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. “Türkiye’de Milliyetçilik” adlı araştırmaya katılanlar, en büyük dış tehdit olarak Amerika’yı gördüklerini söylediler. Araştırmanın sonuçlarına göre, ikinci büyük tehdit olarak da Irak’ta kurulabilecek bağımsız bir Kürt devleti görülüyor.

Türkiye’de milliyetçiliğin yükselmesinin nedeninin de sorulduğu araştırmada, katılımcılardan yüzde 29’u bu yükselişin nedenini PKK terörüne, yüzde 17’si Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine, yüzde 13’ü ise, Amerika’nın Irak’a müdahalesine bağlıyor. Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 60’ı bir taraftan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini “iyi bir şey” olarak değerlendiriyor ancak diğer taraftan yüzde 50’lik bir kısım Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi bölmek istediğini düşünüyor.

Araştırmada Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili sorulan bir diğer soru da, “Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için hangisinden vazgeçmemelidir?” sorusu. Bu soruya verilen en çok cevap, yüzde 37’yle üyelik için Türkiye’nin dininden vazgeçmemesi yönünde olmuş. Dinin ardından, sırasıyla, örf ve adetler, egemenlik hakları ve toprak bütünlüğü geliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği için Kıbrıs’tan vazgeçmemesi gerektiğini söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 7.4. Araştırmaya katılanların yüzde 80’nini aşan büyük bir kesimi Türk olmaktan gurur duyuyor ve kendisini “Türk milliyetçisi” olarak tanımlayanların oranı yüzde 52.

Sonuçlara göre, Türklüğü en iyi tanımlayan ifadenin 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' olmak olduğunu düşünenler çoğunlukta. 'Türkiyelilik' sıfatı ise 'Ulusalcılığa' göre daha fazla taraftar bulmuş. Araştırmaya başkanlık eden Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Özkırımlı araştırmanın sonuçlarını değerlendirdikleri toplantıda, katılımcıların Türkiyelilik sıfatını, ulusalcılık sıfatına tercih ettiklerini bunun da Başbakan Erdoğan’ın Türkiyelilik yaklaşımının desteklendiğini ortaya çıkardığını söyledi.

Araştırmada bir diğer çarpıcı sonuçta, Başbakan Erdoğan’ın yüzde 40’lık bir oranla “en milliyetçi lider” olarak birinci sırada yer alması ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yüzde 30 ile ikinci sırada bulunması. Bahçeli’yi sırasıyla, Doğruyol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal takip ediyor.

Özkırımlı Sorularımızı Yanıtladı

Anketin çarpıcı sonuçlarından biri, kendini milliyetçi olarak tanımlayanların en büyük dış tehdit olarak Amerika’yı görmesi… Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtlayan Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Umut Özkırımlı bu sonucun diğer araştırmalarla paralellik taşıdığını söylüyor. Röportajı dinlemek için yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG