Erişilebilirlik

Amerika'da 'Kaçak İşçisiz Bir Gün'


Amerika’da yaşayan göçmenler ve bu kesime destek veren gruplar, bugün bir günlük genel greve gitti. “Kaçak İşçilerin Olmadığı Bir Gün” adlı etkinlikler çerçevesinde Amerika’nın büyük kentlerinde gösteriler de düzenleniyor. Amerikan Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği göçmenlik yasasını protesto etmek amacıyla, kaçak işçiler ve çocuklarına, bir gün boyunca işe ve okula gitmeme, alışveriş yapmama çağrısında bulunulmuştu.

Eylemler, Amerika’da halen kaçak yaşayan 11 milyon kadar yabancının, ülke ekonomisine katkısını göstermeyi amaçlıyor ve Kongre’den bu kaçakları da gözetecek yasal önlemler alınması isteniyor.

Eylemler Latin Amerika asıllı kaçak işçilerin yoğun olduğu Florida ve California gibi eyaletlerde etkili oluyor. Örneğin Florida’da meyve sebze bahçelerinde çalışan binlerce kaçak işçi işe gitmezken, bazı et tesislerinde faaliyet bir gün boyunca durdu. Bazı göçmen gruplar, gösterilerin ve boykotun, Amerikan kamuoyunda kötü izlenim bırakmasından kaygı duyuyor.

Bu arada Amerikan Senatosu da göçmenlik yasasını görüşmeye devam edecek. Senato’daki tasarıda sınırlardan kaçak girişlerin önlenmesi için tedbir alınmasının yanı sıra, çok sayıda kaçak yabancıya Amerikan vatandaşlığının yolunun açılması öngörülüyor.

Kaçak İşçilere destek amacı taşıyan gösterilerin en büyüklerinden biri de New York’ta düzenlendi.

"Kaçak İççilerin Olmadığı Bir Gün" adı verilen eylem kapsamında, kaçak olsun olmasın binlerce işçi işyerlerine; göçmen çocukları da okullarına gitmedi.. Dünya İşçi Bayramı olarak kabul edilen 1 Mayıs’a denk getirilen eyleme destek verenlerden alışveriş yapmamaları da istendi.

New York’ta, geride bıraktığımız haftasonunda da gösteriler vardı. Savaş karşıtları şehrin sokaklarında Başkan George Bush ve onun Irak politikalarını protesto ettiler. Binlerce kişinin destek verdiği yürüyüşe, medeni haklar savunucusu siyah lider Jesse Jackson, ünlü oyuncu Susan Sarandon ile savaş karşıtlarının sözcüsü haline gelen Cindy Sheehan’ın katıldı.

Göstericiler, New York’un en işlek caddelerinden biri olan Times Meydanı’ndan yürüyüşe başladılar ve Irak’taki Amerikan askerlerinin biran önce evlerine dönmesini talep eden pankartlar taşıdılar.

1 Mayıs, gösterilerinin amacıysa Amerikan ekonomisindeki kaçak işgücünün önemine dikkati çekebilmek. Göstericiler, ülkede yaklaşık 12 milyon kaçak işçiye vatandaşlık hakkı tanınmasını istiyor.

Sözkonusu, gösterinin yapılmasına kaçak işçilere ve onlara istihdam sağlayanlara ağır cezalar getiren yeni yasa tasarısının gündeme gelmesiyle karar verilmişti.

Yasa tasarısına karşı çıkan bazı Senato üyeleri, bu eylemi Amerikalılara, kaçak işçilerin gündelik yaşamlarındaki büyük katkılarını gösterme çabası olarak tanımladı. Aralarında ağırlıklı olarak gıda sektöründe yer alan pek çok şirket eyleme destek verirken, bazı işyerleri de işçilerin eyleme katılmalarına olanak sağlamak amacıyla kepenk kapattı..

Ülkedeki kaçak işçilerin çoğu Latin Amerika ile Meksika'dan geliyor ve ağırlıklı olarak tarım ve hizmet sektöründe çalışıyor. Bazı yorumcular, bu göçmen hareketini, geçen ay kaçak işçilerle ilgili karar tasarısını protesto etmek için yapılan ulusal çaptaki gösterilerin gücüne bakarak, altmışlı yıllardaki siyah hakları için yapılan gösterilere benzetse de bazıları ise eylemlerin yeteri kadar ses getirebileceğinden şüpheli.

XS
SM
MD
LG