Erişilebilirlik

Tahran Washington'u BM'ye Şikayet Etti


İran, Amerika’yı Birleşmiş Milletler’e şikayet etti. Tahran hükümeti, Amerika’nın tehditlerinin devletler hukuku, uluslararası anlaşmalar ve BM ilkelerine aykırı olduğunu savundu.

İran, bir mektupla BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a Amerika’dan şikayetçi olduğunu bildirdi.

Mektupta Amerika’nın ve bazı ülkelerin İran'ın nükleer silahlarının peşinde olduğu savunulurken, Washington da açıkça güç kullanmaktan bahsetmekle suçlandı. Bunun yanı sıra İran’a karşı yapılan tehditlerin, uluslararası hukuğa ve Birleşmiş Milletler'in prensiplerine aykırı olduğunun da altı çizilerek belirtildi.

Mektup, İran’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cevad Zarif tarafından Annan’a gönderildi. Annan'dan ABD'nin İran'a yönelik tehditlerini durdurmasını isteyen Zarif, mektupta ayrıca ABD'ye yönelik acil önlem alınmasını talep etti.

28 Nisan’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın nükller faaliyetleri konusunda Güvenlik Konseyi’nin çağrılarına uymadığını bir raporla açıklamış, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirdiğini belirtmişti. İran ise 29 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi raporunun ardından nükleer krizin çözümüne yönelik yeni bir öneri sunmuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Sadi, BM Güvenlik Konseyi'ndeki İran dosyasının, yeniden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na gönderilmesi halinde ani denetimlere izin verileceğini açıklamıştı.

Muhammed Sadi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçilmeyeceğinin de altını çizmişti.

İran, geçtiğimiz şubat ayından bu yana ani denetimlere izin vermiyordu.

ABD ile İran arasındaki gerilim, Tahran'ın 9 Ocak'ta nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü açıklamasıyla başlamıştı.

İran'ın nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve Tahran yönetiminin geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, konuyla ilgili dosyayı 4 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'ne sevketmişti.

Ancak bu gelişme de Tahran'a geri adım attırmaya yetmemiş, İran yönetimi 14 Şubat'ta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurmuştu.

12 Nisan'da da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini açıklamıştı.

Siyasi gözlemciler, gelinen noktadan sonra yaşanacakları diplomatik bir dans olarak nitelendiriyorlar. Dolayısıyla İran’ın, bir mektupla BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a Amerika’dan şikayetçi olduğunu bildirmesi bu dansın bir parçası diye yorumlanıyor.

Fakat yaklaşık 30 yıldır İran’a zaten ekonomik izolasyon uygulayan Amerika’nın gelinen noktada elinde çok fazla kartı bulunmadığına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, İran'ın petrol sevkiyatının kesilmesinden terör eylemlerinin yönlendirilmesine kadar, misillemeye başvurabileceği geniş bir alan olduğunu da özellikle vurgu yapıyorlar.

XS
SM
MD
LG