Erişilebilirlik

Laricani Ankara'da


İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani Ankara’da. Laricani nükleer program konusunda yaşanan sorunların barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini söyledi. Ankara’da Esenboğa havaalanında bir açıklama yapan Ali Laricani, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın bu konudaki çözüm mercii olduğunu vurguladı.

Uluslararası toplumla İran arasında bu ülkenin nükleer faaliyetleri konusunda yaşanan gerginlik sürerken, Ankara İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerecisi Ali Laricani’yi ağırlıyor.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan’ın davetlisi olarak bu sabah Ankara’ya gelen İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, Esenboğa havaalanında bir açıklama yaptı. Açıklamasında, nükleer program konusunda yaşanan sorunların barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini ifade eden Laricani, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun bu konudaki çözüm mercii olduğunu düşündüklerini belirtti. Laricani, ancak çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde sağlanmaya çalışılması durumunda, bunun Atom Enerjisi Ajansı’nı devre dışı bırakmak anlamına geleceğini, bunu da İran'ın arzu etmediğini kaydetti. Laricani, nükleer program çerçevesinde şeffaf kalmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na taraf olan İran’ın bu anlaşmadan çıkmak gibi bir niyetinin olmadığını da belirten Laricani, "ancak tehdit edildiğimiz takdirde bu konuyu gündeme getirebiliriz" ifadesini kullandı. Konuşmasında İran- Türkiye ilişkilerine de değinen Laricani, iki ülkenin ortak tehdit ve çıkarlarının olduğunu söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani bugün Ankara’da ilk olarak Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan’la görüşüyor. İranlı yetkili ayrıca Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’le bir araya gelecek.

Batı ile İran arasında, bu ülkenin nükleer faaliyetleri konusunda yaşanan problemin diplomatik yollarla çözülmesini isteyen Ankara’nın İranlı yetkiliye, “şeffaf olun” ve “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapın” mesajlarını vermesi bekleniyor. Tahran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmeleri yürüten Laricani, iki hafta önce Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in Türkiye'ye yaptığı ziyaretin hemen öncesinde Ankara'ya gelmek istemiş, ancak Dışişleri Bakanlığı, 'yoğun gündem' nedeniyle, İranlı yetkiliye tarih vermemişti.

Başbakan Erdoğan da Cuma günü İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la Bakü’de bir araya gelmiş ve bu görüşmede Erdoğan, nükleer çalışmaların barışçıl amaçlı yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Bu arada, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin Ankara’ya geldiği saatlerde, Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki temsilcisi Greg Schulte Ankara’daki gazetecilerin telekonferans yoluyla Amerika’dan sorularını yanıtladı. Schulte, açıklamasında Türkiye ile Amerika’nın İran konusunda işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı ancak gazetecilerin Laricani’nin Ankara ziyaretiyle ilgili sorularını yanıtlamaktan kaçındı.

XS
SM
MD
LG