Erişilebilirlik

ABD'ye İran'la Görüşme Çağrısı


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Amerika’yı Avrupa Birliği ile birlikte İran ile doğrudan görüşmelere katılmaya çağırdı.

Annan, Viyana’da yaptığı açıklamada Avrupalı ülkelerle İran arasında yapılması önerilen görüşmelere Amerika da katılırsa daha verimli olacağını belirtti.

Amerika, İran ile doğrudan görüşmeye reddediyor. Ancak Bush Yönetimi, Avrupalı müttefiklerine İran’ı nükleer faaliyetlerini durdurmaya ikna için biraz daha zaman tanıdı.

İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’ı uranyum zenginleştirme çalışmalarından vazgeçirmek için bir ekonomik teşvik paketi hazırlıyor. Paketin birkaç hafta içinde Tahran’a sunulması bekleniyor.

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer uyuşmazlığın sadece, ülkesini tehdit etmek için uydurulmuş “Psikolojik bir propaganda” olduğunu açıkladı.

Ahmedinejad bu açıklamayı Endonezya’nın başkenti Cakarta’da islam bilginleri ile görüşmesi sırasında yaptı. İran Cumhurbaşkanı, nükleer uyuşmazlık nedeniyle ülkesine yönelik bir askeri müdahele olasılığı görmediğini de söyledi.

New York muhabirimiz Elif Özmenek'in haberini dinlemek için yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.



XS
SM
MD
LG