Erişilebilirlik

Zerkavi Öldürüldü


Irak’taki el-kaide lideri Ebu Musab el Zerkavi, Amerikan hava saldırısında öldü.

Zerkavi’nin öldürüldüğünü Irak Başbakanı Nuri El Maliki , Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Basın toplantısına, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey ve Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad da katıldı.

Başbakan el Maliki, Zerkavi’yle birlikte 7 yardımcısının, Bakuba yakınlarındaki bir evde dün gece Amerikan uçaklarının düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü bildirdi.

Orgeneral Casey ise, Zerkavi’nin örgüt üyeleri tarafından ihbar edildiğini söyledi. Casey, Zerkavi’nin cesedinin, parmak izleri ve yüzündeki yara izlerden teşhis edildiğini de belirtti.

Zarkavi’nin cesedinin fotografı daha sonra düzenlenen bir askeri brifingde basına gösterildi.

Irak’taki el-Kaide örgütü de Zerkavi’nin ölümünü bir İnternet sitesine gönderdiği mesajda doğruladı.

Amerika, Ürdün doğumlu Zerkavi’nin başına 25 milyon Dolar ödül koymuştu.

Bush: 'Teröristlere Karşı Zafer'

Başkan Bush Zarkavi’nin öldürülmesini teröristlere karşı bir zafer olarak niteledi.

Zarkavi’nin Irak’taki terörist hareketin lideri olduğunu belirten başkan öldürülmesiyle el Kaide’ye da darbe vurulduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair de, Zarkavi’nin ölümünün, el Kaide’nin tüm dünyadaki operasyonlarına etkileyeceğini belirtti ancak cinayet ve katliamların sona ermesini beklemediklerini vurguladı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise “bu gün Iraklılar için büyük bir gündür” dedi ve Zarkavi’nin öldürülmesinin direnişin sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.

Orgeneral Casey: Büyük Bir Darbe

Başbakanı Nuri el Maliki, Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ve Irak'taki koalisyon kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey’le birlikte yaptığı basın toplantısında Ebu Mussab el Zarkavi'nin öldürüldüğünü açıkladı. Haber, aralarında üst düzey yetkililer ve gazetecilerin de bulunduğu kalabalık tarafından sevinçle karşılandı.

Başbakan, Zarkavi’nin, Çarşamba gecesi, Bağdat’ın 65 kilometre güneyindeki Bakuba’da, bir hücre evinde adamlarıyla buluşacağı yolunda istihbarat alındığını bildirdi. Amerikan savaş uçaklarının eve iki büyük bomba attığını belirten Maliki, daha sonra enkaz altındaki 7 cesetten birinin Zarkavi’ye ait olduğunun parmak izi ve yüz incelemesiyle saptandığını söyledi.

Amerikalı Orgeneral George Casey ise Zarkavi’nin öldürülmesinin Irak’taki el Kaide için büyük bir darbe olmakla birlikte terör örgütünün ciddi bir tehdit olmayı sürdüreceğini bildirdi.

Amerika’nın başına 25 milyon dolar ödül koyduğu el Zarkavi'nin gerçek adı Ahmed Fazıl Haleyle. Zerka kentinde doğduğu için el Zarkavi takma adıyla bilinen Zerkavi, Ürdün'de şeriat devleti kurmaya çalıştığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve cezasını çektikten sonra ülkesinden kaçmıştı. 2002 yılında Amerikalı diplomat Laurence Foley'in Amman'da öldürülmesini planlamakla suçlanan Zerkavi, gıyaben yargılanarak idama mahkum edilmişti. El Zarkavi, son iki yıl içinde, Irak’ta siviller ve güvenlik güçlerini hedef alan çok sayıda saldırıyı, adam kaçırma ve rehinelerin öldürülmesi olaylarını üstlenmişti. Rehinelerin başlarını kesme ve bunların filmlerini yayınlama adetini de el Zarkavi’nin başlattığı sanılıyor.

Başkan Bush Zerkavi’nin öldürülmesini, teröristlere karşı bir zafer ve el Kaide’ye karşı bir darbe olarak niteledi.

Zarkavi’nin Irak’taki terörist hareketin lideri olduğunu belirten başkan amacının Irak’ı bölmek ve ülkede iç savaş çıkartmak olduğunu ileri sürdü. Bush “ Bu vahşi adam nihayetbelasını buldu” dile konuştu.

İngiltere Başbakanı Tony Blair de Zarkavi’nin ölümünün, el Kaide’nin sadece Irak’taki faaliyetini değil tüm dünyadaki operasyonlarına büyük bir darbe vuracağını söyledi.

Blair, buna rağmen, Irak’ta demokratik bir rejim kurmaya çalışanların hayal dünyasında yaşamadığını, Zarkavi’inin öldürülmesiyle cinayet ve katliamların sona ermesini beklemediklerini de sözlerine ekledi. İngiltere Başbakanı “Biz önümüzdeki engellerin ne kadar bilincinde isek, karşı taraf da onları yok etmek için elimizden gelen herşeyi yapacağımızı bilmektedir” dedi.

'Direniş Sona Ermez'

Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Zerkavi’nin öldürülmesinin önemli olduğunu, ancak Irak’taki direnişi sona erdirmeyeceğini söylüyor.

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Brüksel’de yaptığı açıklamada Zerkavi’nin ölümünün teröre karşı verilen savaşta bir zafer olduğunu belirtti. Zerkavi’nin öldürülmesinin isyan hareketini yavaşlatacağını vurgulayan Rumsfeld ancak yerine yeni terörist liderler çıkacağını bildirdi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de ”Ortaya yeni Zerkaviler çıkarsa onları da öldürürüz” şeklinde konuştu.

Amerikan askeri sözcüsü Tümgeneral William Caldwell ise, Irak’taki el-Kaide’nin başına Mısır doğumlu Ebu el-Masri’nin geçebileceği tahmininde bulundu. Caldwell, Amerikan kuvvetlerinin, el-Masri’nin Irak’taki varlığı ve hareketlerini bir süredir izlediğini söyledi.

Bu arada El-Kaide, Zerkavi’nin intikamını almaya kararlı olduğunu bildirdi.

Rumsfeld: Önemli Bir Başarı

NATO savunma bakanları toplantısı için Brüksel’de bulunan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Zerkavi’nin öldürülmesinin önemli bir başarı olduğunu söyledi. Brüksel muhabirimiz Güven Özalp'ın haberi.

El Kaide’nin en önemli isimlerinden biri olan Ebu Musab Zerkavi’nin öldürülmesi Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanlarının da günemindeydi. Toplantıda ABD’yi temsil eden Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Zerkavi’nin Bağdat yakınlarında düzenlenen hava saldırısında ölmesinin, Irak ve dünya çapında terörizme karşı savaşta “önemli bir zafer” olduğunu söyledi.

Zerkavi’nin öldürülmesinin terörle mücadelede çok büyük önemi bulunduğunu ifade eden Rumsfeld, son yıllarda muhtemelen bu gezegende Zerkavi’den daha fazla eline masum kadın, çocuk ve erkeğin kanı bulaşmış tek bir kişi bulunmadığını söyledi. Terör örgütlerinin doğası gereği Zerkavi’nin ölümünün, çok büyük önemi olmasına rağmen, Irak’taki bütün şiddetin sonu anlamına gelmediği de Rumsfeld’in altını çizdiği unsurlar arasında yer aldı. Bununla birlikte Rumsfeld, Zerkavi’nin ölmesinin Irak’ta ve dünya çapında terörizme karşı savaşta önemli bir zafer olduğundan şüphe edilmemesi gerektiğini söyledi.

Rumsfeld, NATO’daki meslekdaşlarının da Zerkavi’nin öldürülmesi konusunda olumlu tepki verdiklerini ifade etti. Rumsfeld, Zerkavi’nin öldürülmesinin terörist ağ üzerinde yavaşlatıcı etki yaratacağını kaydetti. Zerkavi’nin bir süredir izlendiğini belirten Rumsfeld, kaçma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle kara operasyonu yerine hava operasyonunun tercih edildiğini söyledi.

Zerkavi’nin öldürülmesi Avrupa Birliği cephesinde de yankı buldu. Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, gelişmeyi “Uluslararası terörizme uzun süredir beklenilen güçlü bir darbe indirildi” sözleriyle değerlendirdi. Frattini yaptığı açıklamada terörist lider ve militanlarının son yıllardaki eylemlerinin Irak’a ölüm ve yıkım getirdiğini söyledi. Zerkavi’nin dünyanın diğer yerlerindeki ve Avrupa’daki eylemlerle de bağlantılı olabileceğine dikkat çeken Frattini, terörizme karşı uluslararası toplumun dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

NATO savunma bakanlarının en önemli gündem maddelerinden birini ise Afganistan oluşturdu. NATO, temmuz ayından itibaren bölgede bulunan gücünü 9700’den 16000’e yükseltmeyi planlıyor. Nihai amaç ise kasım ayına kadar bu sayıyı 25000’e yükseltmek. ABD’nin de 2007’de Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanlığını yürütmesi öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG