Erişilebilirlik

Irak'ın Geleceği Görüşülüyor


Başkan Bush üst düzey sivil ve askeri danışmanlarıyla, Amerika’nın yakın gelecekte Irak’taki varlığını görüşüyor.

İki gün sürmesi planlanan toplantıda Irak’ta yeni hükümetin kurulması ve El Kaide sorumlusu Ebu Musab el Zerkavi’nin öldürülmesinden sonraki durum değerlendiriliyor.

Başkan Bush bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede yeni Irak hükümetine yardımcı olmanın yollarının aranacağını söyledi. Zerkavi’nin öldürülmesine de değinen Bush, bunun El Kaide’ye ciddi bir darbe olduğunu söyledi, ancak olayın Irak’taki savaşı sona erdirmeyeceğini sözlerine ekledi.

Başkan’ın Washington yakınlarındaki yazlığı Camp David’de yapılan görüşmeye üst düzey Amerikalı yetkililerin yanı sıra, tele-konferans aracılığıyla Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey ve Irak hükümeti yetkilileri katılıyor.

Orgeneral Casey dün yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda Amerikan askerlerinin Irak’tan aşamalı çekilmesini beklediğini söylemişti. Ancak Amerikalı komutan, askerlerin çekilmesi konusunda kendisinin bir plan sunmayacağını kaydetti.

'El Zerkavi Aldığı Yarlardan Öldü'

Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zarkavi’nin hava baskınında aldığı yaralardan öldüğü açıklandı.

Amerikalı askeri sözcü, Zarkavi’ye otopsi yapıldığını ve ölüm nedeninin bomba patlamasıyla ilgili olduğunun belirlendiğini söyledi.

Otopsiyi yapan Amerikalı uzman, patlama sırasında Zerkavi’nin akciğerlerinden yaralandığını ve bu nedenle öldüğünü bildirdi.

Bazı basın yayın organlarında Irak’taki el Kaide liderinin bombardımandan sonra Amerikan askerleri tarafından dövülerek öldürüldüğü yolunda haberler çıkmıştı.

Sözcü, Bağdat’ta yaptığı açıklamada haberleri yalanladı; baskından ağır yaralı kurtulan Zarkavi’nin 52 dakika yaşadığını ve tedavi görürken hayatını kaybettiğini bildirdi.

Askeri sözcü, Zarkavi’nin yol göstericisi olarak bilinen Şeyh Abdül Rahman’ın ise bombardımanda hemen öldüğünü açıkladı.

Bakuba'ya Hava Saldırısı

Irak’taki koalisyon birliklerinin Bakuba’ya düzenlediği hava saldırısında, El Kaide’ye bağlı 7 direnişçiyle, iki çocuğun öldürüldüğü bildirildi.

Amerikalı askeri yetkililer, direnişçilerin üst düzey El Kaide liderleriyle temasta olduğunu ve Irak’a savaşmaya giden yabancı militanlara yardım ettiklerini kaydetti.

Amerikalı Tümgeneral William Caldwell de, saldırıda biri 6 aylık, diğeriyse dört yaşındaki iki çocuğun hayatını kaybettiğini doğruladı. Caldwell, çocukların ölmesinin üzüntü verici olduğunu, ancak o anda Amerikan kuvvetlerine ateş açan direnişçilerin yanlarında bulunduklarını belirtti.

Saldırıda yaralanan üçüncü bir çocuk ise, derhal tedavi altına alındı.

Geçen hafta El Kaide’nin Irak’taki lideri Ebu Musab el Zerkavi, benzer bir saldırıda öldürülmüştü. Örgüt bugün İnternet’te yaptığı açıklamada, Zerkavi’nin yerine Şeyh Ebu Hamza el-Muhacir’in geçtiğini duyurdu.

Bu arada Bağdat’ın kuzeyindeki Balad’da bombalı araçlarla düzenlenen saldırılarda beş kişi hayatını kaybetti. Bugün erken saatlerde de Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu altı kişi öldü.

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in davasıysa bugün devam etti. Mahkeme yargıcı, kendisine bağıran sanıklardan Saddam’ın kardeşi Barzan el-Tıkriti’yi salondan dışarı çıkardı. Saddam’ın Amerikalı avukatı Curtis Doebbler ise, savunma makamına yeterli süre vermediği için mahkemeyi eleştirdi.

XS
SM
MD
LG