Erişilebilirlik

6 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post 4 Temmuz günü füze denemeleri yapan Kuzey Kore’nin asıl amacının müzakerelere başlamak ve soruna bir çözüm bulmak olmadığını iddia ediyor ve Pyongyang’ın amacının, Güney Kore ve Çin’den yardım almayı sürdürmek olduğunu savunuyor. Gazete bu nedenle Washington’un bu iki ülkeye baskı yaparak Kuzey Kore’yi yalnızlaştırma politikası izlemesi gerektiğini yazıyor:

"Eğer Çin ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin kitle imha silahları geliştirmesini önleme konusunda gerçekten samimiyse, bunu göstermelerinin tam da zamanı. Ancak bu iki ülke harekete geçme konusunda isteksiz davranırsa, Bush yönetimi Kuzey Kore’nin yeni nükleer denemeler yapmasını önlemek için başka yöntemler bulmak zorundadır."

Boston Globe ise Bush yönetiminin daha önce Kuzey Kore’yle görüşmelere başlamamış olmasını eleştiriyor ve füze denemeleri sonrasında daha da güçlenen yaptırım uygulama düşüncesini eleştiriyor. Gazete, yaptırım politikasının Kuzey Kore’nin nükleer programı sorununu çözmeye yetmeyeceği görüşüne yer veriyor:

"Eğer Pyongyang’da kısa bir süre içinde ve makul bir maliyetle rejim değişikliği yapma imkanı olsaydı, Bush yönetiminin Kuzey Kore’yle anlaşmaya varma çabalarını reddetmesi ve yaptırımlarda ısrar etmesi anlaşılabilir bir şey olurdu. Ama yönetimdeki sertlik yanlıları, bu fanteziyle kendilerini avuturken, Kuzey Kore’nin nükleer silahlar için gerekli malzeme stoku giderek büyüyor."

USA Today, Filistin’de seçimi kazanan Hamas’ın terörle ilişkisini keserek sorumluluk sahibi bir yönetim oluşturamadığını savunuyor. Gazete, bir İsrail askerinin kaçırılmasıyla tırmanan çatışmalar sırasında Hamas’tan farklı sesler çıktığına da dikkat çekiyor:

"Filistinliler Hamas’a oy verirken, terörü seçmemişti. Talepleri normal bir yaşam sürmek ve Yaser Arafat döneminde gelişen yolsuzluk anlayışından kurtulmaktı. Elbette, İsrail de masum sayılmaz ama gerçek bir barışın sağlanmasında en önemli unsur, Hamas’ın bu talepleri yerine getirmesidir."

Christian Science Monitor, Kuzey Irak’ta Kürdistan Yurtseverler Biriliği ile Kürdistan Demokratik Partisi’nin yolsuzluklarına tepki duyan halkın İslamcı partilere yöneldiğini yazıyor. James Brandon imzalı haberde, İslamcı partilerin kısa zamanda Kuzey Irak’taki güç dengesini değiştirmesinin beklenmediği vurgulanıyor ancak bu gelişmenin radikal İslami akımlar için uygun bir ortam oluşturacağı kaydediliyor.

"Böyle bir radikalleşme, Arap ve İslamcı isyancılara karşı istihbarat toplama konusunda büyük ölçüde Kürtlere dayanan Amerika açısından sorun yaratabilir. Çünkü Amerika, Kürdistan olarak bilinen Kuzey Irak’ta bir dizi uzun vadeli askeri üs kurmayı planlıyor."

XS
SM
MD
LG