Erişilebilirlik

İsrail Yeni Hedeflere Saldırdı


İsrail Lübnan’da yeni hedeflere saldırdı. Saldırılan yerler arasında Hizbullah’ın karargahı da bulunuyor. Hizbullah’a ait televizyon karalı, örgüt lideri Hasan Nasrullah’un saldırıdan sağ kurtulduğunu duyurdu.

İsrail ayrıca Beyrut’la Suriye’nin başkenti Şam arasındaki kara yolunu da bombaladı. Böylece Lübnan’ın dünya ile bağlantısı tümüyle kesilmiş oldu.

İsrail ordusu Hizbullah gerillalarının bugün de İsrail kentlerine en az 20 füze attığını, 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

Lübnanlı yetkililer, İsrail saldırılarında bugüne kadar 60’dan fazla kişinin öldürüldüğünü söylüyor. İsrail ise 8 askeriyle ve sivil halktan iki kişinin öldüğünü açıkladı.

Bu arada Başbakan Ehud Olmert ateşkes için şartlar ileri sürdü. Ehud Olmert, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a, Hizbullah silahsızlandırılır ve Lübnan ordusu Güney Lübnan’a sevkedilirse İsrail’in askeri harekatı durduracağını bildirdi.

Güvenlik Konseyi Acil Toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Lübnan’ın çağrısı üzerine acil olarak toplandı.

İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Dan Gillerkan, ülkesinin sürekli Hizbullah saldırılarına hedef olduğunu belirterek Lübnan’a yönelik askeri operasyonu savundu. Lübnan Büyükelçisi ise kapsamlı ateşkes çağrısını tekrarladı.

Bu arada Başkan Bush, Lübnan Başbakanı Fuad Siniora ile telefon görüşmesi yaptı.

Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada Bush’un, İsrail’den sivil halk arasında can kaybı ve hasardan kaçınmasını isteyeceği yolunda söz verdiği belirtildi..Ancak Beyaz Saray sözcüsü, Bush’un İsrail’e saldırısını durdurması için baskı yapma sözü vermediğini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm tarafları askeri eylemlere hemen son vermeye çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise İsrail’e yolları, tesisleri ve haberleşme sistemlerini tahrip ederek Lübnan’ı yoketme niyeti taşıyıp taşımadığını sordu.

Sivillere Saldırmayın

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louise Arbour, İsrail ve Arap militan grupların, sivillerin can güvenliğini tehlikeye atarak uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.

Arbour, İsrail’in güvenlik kaygılarının meşru gerekçelere dayandığını ancak sivillere saldırı yapılmasını yasaklayan uluslararası kurallara uyması igerektiğini de belirtti.

Louise Arbour, aynı durumun Hizbullah için de geçerli olduğunu söyledi.

Gazze - Mısır Sınırındaki Duvar Patlatıldı

Filistinli militanlar Gazze-Mısır sınırındaki duvarı havaya uçurdu. Açılan yarıktan çoksayıda kişinin Gazze’ye girdiği bildiriliyor.

İsrail, geçen ay Gazze’ye yönelik operasyona başladığında Mısır sınırını kapatmıştı.

Öte yandan Gazze’de binlerce Filistinli, Hizbullah gerillalarına destek gösterisi düzenledi.

İsrail’in bugünkü hava saldırısında Gazze’de bir ana yol ve bir işhanı hasar gördü.

Yine İsrail tanklarının ateş açtığı bir otomobilde bir kişinin öldüğü bildirildi. İsrail ordusu otomobilin İsrail askerlerine 50 metre yaklaştığını ve sürücünün dur ihtarına uymadığını açıkladı.

İsrail tank ve zırhlı araçları daha sonra Gazze’nin orta kesimlerinden çekildi. İsrail ordusu bölgedeki operasyonun tamamlandığını açıkladı.

Kaçırılan bir askerin serbest bırakılmasını sağlamak için Gazze’ye giren İsrail ordusunun saldırılarında bugüne kadar yaklaşık 80 Filistinli öldü.

BM'den İtidal Çağrısı

Birleşmiş Milletler yetkililerinden Jan Egeland İsrail, Lübnan ve Gazze’deki aşırı gruplara itidalli davranmaları çağrısında bulundu. Yetkili taraflardan altyapı tesislerine ve sivillere yönelik saldırılardan kaçınmalarını istedi. Egeland, Gazze’deki durumun bir insanlık krizine dönüşmekte olduğunu da dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İnsani İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jan Egeland, Gazze’deki çocuklarla sivillerin, aşırı eğimli grupların İsrail’e yönelik saldırılarıyla hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi. Yetkili, bununla birlikte, bu masum insanların, İsrail’in orantısız misillemelerine maruz kaldığı eleştirisinde bulundu. Egeland, Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki sivillerin can güvenliğinden de endişe duyduğunu kaydetti.

Egeland, Cenevre’de yaptığı basın toplantısında Ortadoğu’daki gelişmelerin kontrolden çıkabileceğine dikkat çekti ve militanlardan esir aldıkları İsrail askerlerini serbest bırakmalarını istedi. Egeland şöyle konuştu: "Ortadoğu’daki durumun giderek kötüleşerek, tamamen kontrol dışına çıkmasından kaygı duyuyoruz. Onun için taraflardan itidalli davranmalarını ve aşırı güce başvurmamalarını istiyoruz. İsrail’e ve diğer yerlere roket saldırılarına bir an önce son verilmeli, asker veya sivil, esir alınan herkes derhal serbest bırakılmalıdır."

Birleşmiş Milletler yetkilisi Jan Egeland, Filistin topraklarındaki mevcut durumun hiçbir zaman bu kadar kötü olmadığı tespitinde de bulundu. Yetkili, 1 milyon 400 bin kişinin son derece sağlıksız koşullarda yaşadığını, Gazze’deki elektrik santralinin İsrail tarafından imha edilmesiyle, durumun daha da kötüleştiğini belirtti. Jan Egeland, su ve yiyecek sıkıntısı çekildiğini, hastalıkların yayıldığını kaydetti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin yardımcılarından Egeland, bu koşullardan Filistinliler’in de sorumlu olduğunu sözlerine ekledi: "Bu topraklar işgal altında. Ama İsrail askerlerini kaçıranlar veya İsrail topraklarına roketle saldıranlar, buna karşılık verileceğini de bilmeli. Bu kişiler, kışkırtıcılık yapıyor ve alacakları sonuçtan kadın ve çocukların, masum sivillerin zarar göreceğini dikkate almıyor."

Birleşmiş Milletler yetkilisi Jan Egeland, son çatışmalarla karşılıklı nefret ve öfke körüklendiği için İsrail ve Filistin’de güvenliğin daha da fazla tehdit altına girdiğini de belirtti.

XS
SM
MD
LG