Erişilebilirlik

Bush, Blair ve Chirac Orta Doğu'yu Görüştü


Başkan Bush da Lübnan'a karşı yürüttüğü askeri operasyonlarda İsrail'e itidal çağrısında bulundu.

Bush, Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Sekizler Grubu zirve toplantısının başında İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'la Orta Doğu'da patlak veren bunalımı ele aldı.

Bush, son bunalımın, Orta Doğu'da şiddet olaylarına, temel neden üzerine eğilmeden çözüm bulunamayacağını gösterdiğini söyledi. Bush bu temel nedenin, Hizbullah grubu, bu grubun Suriye'yle ilişkisi ve Suriye ile İran arasındaki ilişki olduğunu belirtti.

Başkan İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu tekrarladı ancak İsrailli liderlerin bu hakkı kullanırken ortaya çıkabilecek sonuçları gözönünde tutmaları gerektiğini kaydetti. Bush, Amerika'nın özellikle Lübnan'da yeni yerleşmeye başlayan demokrasi konusunda kaygılı olduğunu söyledi. Bush İsrail'e yapılan ateş-kes çağrılarını destekleyip desteklemediği yolundaki bir soruyu cevapsız bıraktı.

Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Bush'un İsrail adına askeri kararlar vermek niyetinde olmadığını söyledi.

Lübnan hükümeti, Amerika'yı, İsrail'le Hizbullah arasında ateş kes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısının onaylanmasını engellemekle suçluyor.

Başkan Bush'la görüşmesinden sonra gazetecilerle konuşan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Suriye ve İran'ın desteklediği radikal grupların gerginlik ve düşmanlık yaratarak Lübnan'da demokrasinin gelişmesini engellemek istediklerini söyledi. Blair, "Hepimiz durumun sükunete kavuşmasını istiyoruz, Lübnan'da demokrasinin korunması gerektiğini biliyoruz" diye konuştu. Blair, Orta Doğu'da iki devlet esasına dayalı çözümü desteklemeye devam ettiklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da Başkan Bush'la yaptığı görüşmeden sonra bütün tarafları ılımlı davranmaya çağırdı ve kalıcı bir ateş kes için gerekli koşulların yaratılması gerektiğini söyledi.

Zirveye ev sahipliği yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise İsrail'in, uğradığı roket saldırıları ve iki askerinin kaçırılmasından sonra Lübnan'da giriştiği hava saldırılarının ölçülü olmadığını söyledi. Putin, İsrail'in kaçırılan askerlerini kurtarmanın ötesinde hedefler peşinde olduğunu tahmin ettiğini söyledi ve İsrail'in bu hedeflere barışçı yollardan da ulabileceğini belirtti.

İran'dan Yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tahran’ın Hizbullah’a asker ve füze yardımı yaptığı yolundaki İsrail iddialarını reddetti. İran hükümeti ayrıca, İsrail’in Suriye’ye saldırması durumunda “hayal edemeyeceği kayıplara uğrayacağını” bildirdi.

XS
SM
MD
LG