Erişilebilirlik

Amerika Tutum Değiştirmiyor


Orta Doğu krizini sona erdirmek için diplomatik çabalar başlarken, Amerika İsrail'in derhal ateş kese gitmesini desteklemediğini tekrarladı. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow Amerika’nın İsrail için askeri kararlar alamayacağını söyledi. Amerikalı yetkililer, şiddetin sona ermesini istediklerini ancak asıl sorunun çözümsüz kalmaması gerektiğini söylüyorlar. Amerika, sorunun terörist olarak kabul ettiği Hizbullah örgütünün İsrail askerlerini kaçırması ve İsrail topraklarına Lübnan'dan roket saldırıları düzenlemesiyle başladığını ve İsrail'in kendini savunma ve bu sorunu çözüme bağlama hakkı olduğunu belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice bu akşam New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşecek. Cuma günü de BM Güvenlik Konseyi, Orta Doğu'daki durum konusunda açık görüşme yapacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Lübnan’daki yabancıların tahliyesi ve sivil halkın İsrail bombardımanından kaçmasına izin vermek için ateşkes önerdi.

Chirac, uluslararası yardımın ulaşmasını ve sivillerin çatışmalardan kaçmasını sağlamak için özel koridorlar açılmasını da istedi. Chirac, Fransa’nın su, ilaç ve jeneratör yüklü bir uçak gemisini Kıbrıs’a gönderdiğini de açıkladı.

Uluslararası Kızıl Haç Örgütü doğan insani krize karşı Lübnan’daki çaalışmalarını genişlettiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour da Lübnan İsrail ve Fiilistin’de sivil halk arasındaki ölümlerin savaş suçu kapsamına girebileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in Lübnan Özel Temsilcisi Terje Roed- Larsen uluslararası toplumu, Lübnan’a istikrarı sağlayacak bir kuvvet gönderilmesini derhal onaylamaya çağırdı.

Kudüs’ü ziyaret eden Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Javier Solana ise, İsrail’le Hizbullah arasında hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan Lübnan bunalımı konusunda bugün Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrof, İsrail saldırısının kaçırılan askerlerinin bırakılmasını sağlamayacağını söyledi. Lavrof, tarafların siyasi diyalog için teşvik edilmesini istedi.

XS
SM
MD
LG